Udarbejdet af:

Hjernehindebetændelse

Barnet skal vaccineres hos den praktiserende læge 3 gange i løbet af det første år. Hver gang bliver barnet vaccineret mod hjernehindebetændelse, det er den samme vaccination, der bruges hver gang. Det er nødvendigt, at vaccinere barnet 3 gange for at sikre beskyttelse mod sygdommen.

Bivirkninger:

Der bliver anmeldt 5-6 tilfælde med bivirkninger for hver 10.000 børn, der vaccineres mod difteri-tetanus-kighoste-polio og hjernehindebetændelse.

Langt de fleste tilfælde består af rødme, hævelse, varme og ømhed på huden, der hvor barnet bliver stukket. Reaktionerne varer som regel kun 1 døgn.

Hos enkelte børn stiger temperaturen til omkring 39.5°C. Når dette sker, kan feberen udløse feberkramper hos børn, der i forvejen har tilbøjelighed til at få feberkramper. Der bliver anmeldt få tilfælde (under 10 tilfælde årligt) i Danmark med feberkramper efter vaccinationen. 

Der er ikke rapporteret dødsfald eller varige skader hos børn.

Virkning:

I Danmark var det tidligere en bestemt bakterie, kaldet Hæmophilus influenza type B, som var den hyppigste årsag til hjernehindebetændelse hos børn under 5 år. Denne sygdom er nu næsten forsvundet, efter man er begyndt at vaccinere. I dag skyldes hjernehindebetændelse hos børn andre bakterier, som vaccinationen ikke beskytter imod. Den mest kendte er den "smitsomme" meningitis, som skyldes meningokok bakterien (se meningitis).

Læs vidre om Mæslinger, fåresyge og røde hunde