Udarbejdet af:

Børneeksem

Atopisk dermatitis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Børneeksem er en meget hyppig hudsygdom. Den starter som regel inden barnet er fyldt 1 år, og forsvinder hos de fleste med alderen. Børneeksem er en arvelig sygdom, hvor allergi spiller en væsentlig rolle. En tør, skællende og rød hud med svær kløe er typisk. Børn under 2 år er især generet i ansigtet, medens de større børn har eksem i albuebøjninger og knæhaser. Behandlingen er fed  fugtigheds- og hormoncreme.

Børneeksem er et udslæt, der hyppigt ses hos børn. I løbet af de sidste 10 år er antallet af børn med børneeksem tredoblet. Mellem 15-20 % af alle børn får i dag børneeksem. Sygdommen begynder hos de fleste få måneder efter fødslen og varer i reglen nogle år. Hos langt de fleste forsvinder børneeksem inden puberteten.

Det kan påvises, at omkring halvdelen af alle børn med børneeksem er overfølsomme overfor en eller flere ting. Det er typisk citrusfrugter, sæbe, støv og forskellige fødevarer (oftest mælk, æg eller fisk).

Hos børn under 2 år ses en tør, skællende og rød hud i ansigtet, på halsen og på brystkassen. Hos de større børn bliver huden oftest fortykket med grove furer i albuebøjninger, knæhaser og ved hånd- og fodled. Svær kløe forekommer hos alle børn med børneeksem. Alle børn med eksem har en meget tør hud.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn