Udarbejdet af:

Mundbetændelse

Herpes gingivostomatis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Mundbetændelse skyldes et virus. Sygdommen starter med feber. Efter et par dage kommer der blærer i munden. Senere optræder der grå-gule blærer omkring læberne. Barnet vil ikke spise og drikke. Sygdommen går over af sig selv efter 10-14 dage. Hvis dit barn ikke vil drikke og det bliver sløvt og slapt, skal du ringe til lægen med det samme.

Mundbetændelse ses især hos børn i alderen 2-4 år. Sygdommen begynder med feber (38-39ºC). I løbet af 1-2 dage kommer der gråhvide blærer i munden. Gummerne bliver røde, hævede og bløder let. Blærerne brister hurtigt, og efterlader overfladiske sår. Efter yderligere nogle dage spreder blærerne sig til læberne og huden omkring munden. Kirtlerne på halsen lige under kæberne bliver forstørrede og ømme.

Da sårene i munden gør ondt, vil barnet som oftest hverken spise eller drikke. Det gør ikke så meget, at barnet ikke vil spise, men væske er nødvendig. Hvis barnet ikke får noget at drikke, kommer det i underskud med væske, og det kan være farligt. Har barnet underskud af væske, vil vandladning ophøre og barnet bliver slapt og sløvt. Det varer cirka 1 uge, før sårene er helet så meget op, at barnet kan spise og drikke normalt. 

Mundbetændelsen skyldes et bestemt virus - kaldet Herpes type 1 virus.  Det er det samme virus, som forårsager forkølelsesår på læberne. Herpes virus kan ikke fjernes helt, når man først har fået det ind i kroppen. Virus ligger og sover i kroppen og kan i bestemte situationer - eksempelvis når man udsættes for kulde eller sol - vågne op og give gener. Typisk vil barnet få mundbetændelse første gang, det bliver angrebet af Herpes type 1 virus. Barnet vil herefter udvikle forkølelsessår på læberne, når virus vågner op.

Mundbetændelse forsvinder af sig selv i løbet af 1-2 uger.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Mundbetændelse smitter gennem luften via spyt. Også genstande, som barnet har rørt ved som for eksempel legetøj, kan bringe smitten videre.

Daginstitution:
Barnet holdes hjemme indtil temperaturen er normal og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Medicin

Sygdommen kan ikke kureres, men der findes medicin, som kan mindske barnets gener. For at medicinen kan virke, skal barnet starte på behandlingen hurtigst muligt og senest 3 dage efter, at sygdommen startede. Den praktiserende læge kan skrive en recept på medicinen. Hvis barnet slet ikke vil drikke, kan man forsøge, at give det paracetamol. Paracetamol tager smerterne i munden i løbet af en halv time, og man kan på det tidspunkt forsøge at lokke noget væske i barnet.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Børnene vil ofte ikke spise, derfor er det ekstra vigtigt, at de tilbydes rigeligt at drikke. Nogle børn foretrækker kolde, andre varme drikke - man må prøve sig frem.

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet har feber og ikke vil drikke.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet viser tegn på underskud af væske - det vil sige, at vandladningen ophører og barnet bliver slapt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region