Udarbejdet af:

Forgiftninger

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Forgiftninger forekommer især hos børn i alderen 1-5 år. Selvom forgiftninger er hyppige, er det heldigvis meget sjældent, at børn tager varig skade og dødsfald er meget sjældne. Hvor sygt barnet bliver afhænger af hvilken gift barnet har spist eller drukket, og hvor store mængder, barnet har indtaget.

Barnet kan blive udsat for en forgiftning gennem huden (syrer og baser), i øjnene (syre og baser), gennem lungerne (giftige gasser) og gennem munden (lægemidler, kemikalier og planter).

De hyppigste årsager til forgiftninger er lægemidler, kemikalier, tobak, svampe, planter og insektstik. Både kemikalier og lægemidler bør opbevares i et aflåst skab. Askebægre bør tømmes for tobaksrester. Svampe og planter i naturen er vanskelige at undgå, men det område hvor barnet færdes i til daglig kan forældre med fordel gennemgå for giftige planter og svampe.

I det fleste tilfælde med forgiftning vil det være fornuftigt at ringe og tale med lægen. Der findes et utal af gifte, og lægen har mulighed for at slå giften op og derefter rådgive dig. Det er derfor vigtigt, at du så præcis, som det er muligt, finder ud af, hvad og hvor meget barnet har indtaget af giften.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Hvad du selv kan gøre

Har barnet fået syre eller base på huden, skal huden skylles med rigelig mængder vand. Har barnet fået syre eller base i øjet, skal øjet straks skylles med vand.

Kontakt lægen i morgen

Vent aldrig til næste dag, men ring til lægen med det samme.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet har indåndet gifte dampe. Hvis barnet har spist eller drukket noget giftigt, skal du ikke forsøge at få barnet til at kaste op, men i stedet ringe til lægen med det samme. Hvis barnet har fået noget på huden eller i øjet og det stadig gør ondt, efter at du har skyllet med vand i 15 minutter.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region