Udarbejdet af:

Børneorm

Enterobius vermicularis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Børneorm giver som oftest ingen gener ud over kløe ved endetarmsåbningen. Børneormene ligner 1-2 cm lange hvide "sytråde". Hele familien skal behandles.

De fleste børnefamilier har prøvet at have børneorm. Ormene lever i tarmen og bevæger sig ned til endetarmsåbningen, hvor de lægger æg.

Børneorm kan give anledning til bekymring, men er en særdeles fredelig sygdom. Som oftest giver børneorm ikke ubehag - udover tanken om, at man har orm i tarmen.

Sygdommen ses hyppigst hos børn, men forekommer også hos voksne. Den vil ofte være spredt til hele familien, når den opdages.

Eneste klage ved børneorm er kløe ved endetarmsåbningen, men de fleste både børn og voksne har ingen gener. Typisk opdager forældrene eller barnet sygdommen, når de ser ormene. Ormene er 1-2 cm. lange og hvide - de ligner små stykker hvid sytråd, der bevæger sig. Ormene ses omkring endetarmsåbningen eller i afføringen.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Sygdommen smitter fra menneske til menneske ved hjælp af æggene. Æggene er meget modstandsdygtige og overleve i op til 2 uger i støv og sengetøj. En bolig kan hurtig blive sat til med æg - det gælder især soveværelset. Har et barn fået børneorm, antages det, at hele familien er smittet, også selv om de andre ikke kan finde børneorm i deres afføring. Hele familien skal derfor behandles med medicin.

Daginstitution: Ingen særlige regler. Barnet kan modtages i daginstitutionen.

Medicin

Børneorm kan behandles med lægemidlet Vermox, som fås på recept hos din praktiserende læge. Da hele familien som regel er smittet, skal alle i husstanden behandles.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Smittede personer bør tage bad om morgenen for at fjerne så mange æg som muligt fra endetarmsåbningen. Hyppig skift af sengetøj og undertøj, så æggene fjernes, kan anbefales. Barnets negle bør klippes korte, så æggene ikke kan afsættes der.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du opdager 1-2 cm. hvide "sytråde", der bevæger sig ved endetarmsåbningen eller i afføringen.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region