Udarbejdet af:

Solbeskyttelse

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

For megen sol fører til solskoldning og hudkræft. Det er derfor vigtigt at beskytte dit barn, når solen skinner. Mindre børn med lys hud, lyst hår og blå øjne tåler særligt dårligt solens stråler. Det er let at beskytte dit barn mod solens stråler. Helt små børn skal altid anbringes i skyggen. Undgå middagssolen. Søg skygge. Let tøj og hat er god beskyttelse. Brug solcreme med højt faktortal (mindst 15) til børn.

De fleste børn vil gerne lege ude og bade, når det er godt vejr og solen skinner. Det er sundt og godt for dit barn at være ude i solen med måde. Solens stråler kan nemlig være farlige. For megen sol fører til solskoldning og hudkræft.

Antallet af alvorlige hudkræfttilfælde er fordoblet de sidste 20 år. Det skyldes først og fremmest, at vi solbader for meget. Det er påvist, at solskoldninger i barndommen øger risikoen for at få hudkræft senere i livet. Pas derfor på dit barn.

Solskoldning skyldes for megen sol. Huden reagerer ikke med det samme, men efter nogle timer bliver huden rød, hævet og øm. Hvis udsættelsen for sollys har været meget kraftig, vil der udvikle sig blærer og det gør ondt. I de sværeste tilfælde får barnet feber. En mild solskoldning forsvinder i løbet af få dage samtidig med, at den ødelagte hud skaller af. Ved mere alvorlige tilfælde med blærer varer det uger, inden huden igen er normal.

Der er forskel på hvor meget sol, det enkelte barn kan tåle. Børn med mørk hud, mørkt hår og brune øjne kan tåle mere sol end børn med lys hud, lyst eller rødt hår og blå øjne. Også alderen har betydning, idet de små børn tåler mindre sol end de større børn.

Når solstrålerne rammer barnets hud, dannes der et pigment og barnet bliver brun. Pigmentet beskytter huden mod solens stråler. Derfor tåler dit barn mindre sol, når huden er bleg, det kan være om foråret efter en lang vinter eller hvis I rejser sydpå. I området omkring Middelhavet vil dit barns hud blive skoldet efter få minutter i solen.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Medicin

Hvis barnets hud er blevet solskoldet, kan du i håndkøb købe en creme, der indeholder binyrebarkhormon og som modvirker den værste irritation af huden.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Det er let at beskytte dit barn mod solen. Herunder er nævnt nogle simple forholdsregler:

  • Lad ikke dit barn opholde sig ubeskyttet i solen
  • Undgå solen mellem kl. 12 og 15.
  • Tøj på kroppen og en hat, når dit barn leger i solen.
  • Små børn, som ikke kan gå eller kravle, bør aldrig opholde sig direkte i solen. 
  • Vær ekstra forsigtig ved havet.
  • Vær ekstra forsigtig under sydens sol.
  • Skygge er godt. Medbring evt. en parasol til dit barn.
  • Brug altid solcreme med faktor 15 eller derover.
  • Er barnets hud blevet solskoldet, kan du lindre ved at lægge en våd klud over den solskoldede hud.

Kontakt lægen i morgen

Hvis dit barns hud, trods din egen behandling, stadig er rød, hævet og øm.

Kontakt lægen med det samme

Hvis dit barn får feber.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region