Udarbejdet af:

Skoldkopper

Varicella (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Skoldkopper er en meget smitsom børnesygdom, som man kun kan få en gang i sit liv. Skoldkopperne viser sig ved feber og et udslæt, der består af knopper, blærer og skorper over hele kroppen. Hvis dit barn virker sløvt eller har besvær med vejrtrækningen, skal du ringe til lægen med det samme.

Skoldkopper er en meget smitsom børnesygdom, der er forårsaget af et virus.

Man kan kun få skoldkopper en gang i sit liv.

Sygdommen forekommer hyppigst i børnehave- og skolealderen.

Skoldkopper starter med let feber og hovedpine i 1-2 dage, hvorefter udslættet kommer. Udslættet begynder i ansigtet og på brystet. Senere breder det sig til hårbunden, arme og ben. Også slimhinderne i munden kan blive angrebet. Temperaturen stiger til omkring 39-40ºC. 

Udslættet udvikler sig fra kløende røde pletter til lidt større knopper, som derefter bliver til blærer - blærerne ligner vanddråber omgivet af en rød cirkel. I løbet af et par dage tørrer vanddråberne ind eller brister, og blærerne omdannes til en skorpe. Barnet vil typisk have forskellige slags skoldkopper - både røde pletter, knopper, blærer og skorper - på samme tid. Antallet af skoldkopper kan veksle fra mange hundrede til ganske få.


Sygdommen varer som regel 1 uge.

Der er stor forskel på, hvor medtagne børnene kan blive. De yngste børn kommer som regel let over sygdommen, medens den er værst hos de større børn, der kan få mange skoldkopper og høj feber.

Da udslættet er kløende, vil barnet gerne kradse i skoldkopperne. Det kan være uheldigt, da det kan medføre betændelse med bakterier i huden omkring skoldkopperne. Betændelse i huden omkring skoldkopperne vil vise sig ved, at huden bliver tiltagende rød og hævet. Eventuelt vil der løbe tykt snask fra skoldkopperne.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Skoldkopper er meget smitsom. Sygdommen smitter dels ved berøring og dels gennem luften. Der går 2 uger fra barnet har været udsat for smitte, til det bliver sygt. Et barn med skoldkopper smitter andre børn flere dage før det selv bliver sygt og lige indtil den sidste blære er tørret helt ind.

Daginstitution:
Barnet holdes hjemme indtil temperaturen er blevet normal og den sidste skoldkop er tørret ind.

Medicin

Det er muligt at lindre kløen fra skoldkopperne ved anvendelse af zinkliniment, som kan købes på apoteket.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Har barnet høj feber, bør det være afklædt, opholde sig i et køligt rum og tilbydes rigelig væske.  Kradser barnet i skoldkopperne, kan det være en god idé at klippe barnets negle og lade det bruge handsker om natten.

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet har feber og ikke vil drikke. Hvis barnet er under 2 år og temperaturen er over 39ºC. Hvis barnet stadig har feber, selvom skoldkopperne er forsvundet.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet virker sløvt (ligger helt stille og ikke vil høre historie eller lege). Hvis barnet hoster og har svært ved at trække vejret. Hvis temperaturen er over 40,5ºC.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region