Udarbejdet af:

Tåreflåd

Epiphora (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Tåreflåd hos nyfødte skyldes ofte, at tårevejen ikke er færdig-udviklet, således at der ikke er passage fra tåresækken ind til næsen. Slimet tårevæske ophobes i tåresækken og trænger op gennem tårekanalen og lægger sig i øjenkrogen og ligner pus, men så længe selve øjet ikke er rødt, er der ikke betændelse. Børnene kan derfor ofte unødigt blive behandlet med antibiotikadråber eller salve. Huden bliver ofte irritabel og rød på grund af tårer og slim.

Passagen til næsen åbner ofte af sig selv inden 1 års-alderen samtidig med, at kindtænderne bryder ud. Indtil dette sker, er behandlingen rensning af øjenomgivelserne med saltvand. Huden omkring øjnene kan herefter smøres med vandskyende salve f.eks. vaseline. 

Kun hvis selve øjeæblet er blevet rødt, er der brug for at behandle med antibiotikadråber eller salve, da der så er kommet egentlig infektion. Så længe øjet er blegt og der kun er slim, er det ikke nødvendigt med behandling og barnet kan komme i dagpleje eller vuggestue.

Hvis ikke problemet er forsvundet ved 1-års alderen henvises til hospital, hvor man vil forsøge at åbne for tåresækken indtil næsen ved hjælp af en sonde. Dette gøres i kortvarig narkose.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Hvad du selv kan gøre

Rense med saltvand og smøre huden med vaseline.

Kontakt lægen i morgen

Give behandling, hvis der skulle komme tegn på øjenbetændelse.

Kontakt lægen med det samme

Henvise til øjenafdeling med henblik på behandling, hvis det ikke er forsvundet inden 1-års alderen.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region