Udarbejdet af:

Fjæsingstik

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

En fjæsing har pigge med gift både på gællelågene og på den forreste rygfinnes stråler. Fjæsingen ligger delvis nedgravet i sandet på lavt vand om sommeren, og det sker, at badende kommer til at træde på den og derved bliver stukket. Også lyst- og erhvervsfiskere bliver af og til stukket af fjæsinger. Giftinjektionen sker automatisk ved stik, hvad enten stikken kommer fra en levende eller en død fjæsing. Selve giften nedbrydes i varme, og varmt vand er derfor et led i behandlingen.

Stikket er smertefuldt. Smerterne kan vare ved fra få timer til flere døgn, og de ledsages ofte af kraftige hævelser omkring såret. I svære tilfælde får man besvær med at trække vejret, svedfrembrud, vrøvlet tale og kramper.

Hvis der opstår betændelse i såret, viser det sig ved hævelse, varme, rødme og ømhed. Betændelse viser sig tidligst efter to døgn.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Hvad du selv kan gøre

Fjern eventuelle rester af piggen og rens såret med varmt vand. Anbring stikstedet i så varmt vand som muligt uden at skolde (ca. 40,0°C) til smerten er aftaget - det vil sige oftest 30-60 minutter og i nogle tilfælde op til 90 minutter.

Kontakt lægen i morgen

Ved vedvarende smerter. Hvis der opstår tegn på betændelse (varme, rødme, hævelse og ømhed omkring stiksåret). Hvis sidste vaccination mod stivkrampe blev givet for mere end 10 år siden.

Kontakt lægen med det samme

Ved besvær med vejrtrækningen, svedfrembrud, vrøvlet tale, bevidstløshed eller kramper.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region