Udarbejdet af:

Halsbetændelse

Tonsillitis acuta (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

De fleste halsbetændelser skyldes virus og skal ikke behandles med penicillin. Nogle halsbetændelser skyldes bakterier f.eks. skarlagensfeber og skal behandles med penicillin. Hvis dit barn har feber, synkebesvær, savler og er hæst, skal du ringe til lægen med det samme.

Når et barn har ondt i halsen, siger man ofte, at det har halsbetændelse. Især børn med forkølelse og influenza klager over ondt i halsen. Kun hos hvert tredje barn med ondt i halsen er årsagen bakterier, og kun hos disse børn vil penicillin hjælpe.

Halsbetændelse begynder med tørhed i halsen, senere kommer der smerter, især synkesmerter. Temperaturstigning er almindelig. Kigger man ned i halsen, er mandlerne røde undertiden med hvide belægninger. Kirtlerne på siden af halsen vil ofte føles hævede og ømme. Halsbetændelse er sjælden hos børn under 2 år.

Et barn med skarlagensfeber har både halsbetændelse, hindbærtunge og et fint prikket rødt udslæt. Udslættet begynder i ansigtet og breder sig senere til bryst, ryg og ben. Hindbærtungen ses cirka 4 dage efter, at sygdommen er startet. Tungen er da rød med hævede knopper og minder om overfladen på et hindbær.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Halsbetændelse smitter gennem luften via spyt, men også fra genstande som barnet har rørt ved for eksempel legetøj og dørhåndtag.

Daginstitution:
Får barnet penicillin, kan det modtages i daginstitutionen efter 2 dages behandling. Barnet skal være feberfrit.

Medicin

For at lindre smerterne i halsen, kan du give barnet smertestillende medicin (paracetamol). Skarlagensfeber skal behandles med penicillin. Husk børn under 2 år ikke må få medicin uden lægens anvisning.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Hvis barnet ikke vil spise, fordi det gør ondt at synke, skal det ikke tvinges, men opmuntres til at drikke rigeligt. Kolde og varme drikke kan lindre smerterne. Nogle børn foretrækker kolde, andre varme drikke, man må prøve sig frem. Det kan også hjælpe at hæve hovedgærdet 15 - 20 cm med mursten eller bøger, så barnet sover med hovedet højt. For at lindre smerterne i halsen kan man give smertestillende medicin. Ved høj feber skal man klæde barnet af.

Kontakt lægen i morgen

Hvis temperaturen er over 38,5ºC, mandlerne er røde, og det gør ondt at synke. Hvis du har mistanke om skarlagensfeber.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet er sløvt (ligger helt stille i sengen, ikke vil høre historie eller lege). Hvis barnet har synkebesvær, savler og er hæst.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region