Udarbejdet af:

Feber

Febrilia (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Feber er ikke farligt, hvis barnets almene tilstand er god. Et barn med feber skal være afklædt og have rigeligt at drikke. Bliver barnet sløvt eller har besvær med vejrtrækningen, skal du straks ringe til lægen.

Feber er et tegn på sygdom, men siger ikke noget om, hvor alvorlig sygdommen er.

Et barn, der leger, ser TV eller spiller spil, er kun sjældent alvorligt sygt. Kan barnet afledes ved højlæsning eller leg, er det også et godt tegn uanset kropstemperaturen. Omvendt kan barnet være alvorligt sygt, hvis det ikke leger, ikke vil drikke eller ikke kan afledes, også selv om temperaturen kun er lidt forhøjet.

Hvis et barn har høj feber, men i øvrigt virker kvikt, er faren ikke stor. Man siger, at barnets almene tilstand er god, når det, som ovenfor beskrevet, kan lege, drikke og afledes også selv om barnet ikke er så kvikt, som når det er helt raskt. Har man et sygt barn er vurderingen af den almene tilstand af stor betydning.

Temperaturen bør måles, når barnet har hvilet i 20 minutter i et køligt rum. Temperaturen kan under leg stige op til 38°C, uden at barnet behøver at fejle noget. Ophold i et varmt rum får også temperaturen til at stige. Man taler om feber når temperaturen er over 38°C.

Feber betyder oftest, at barnet har en infektion med et virus, f.eks. forkølelse eller influenza. Små børn får højere feber end voksne, og 39-40°C er ikke ualmindeligt ved forkølelse. Almindeligvis stiger barnets temperatur i løbet af dagen og er højest om aftenen. Således vil et barn med forkølelse typisk have 38°C om morgenen stigende til omkring 39°C om aftenen uden, at det er tegn på, at sygdommen er forværret.

Enkelte børn med feber kan få kramper (feberkramper). Især børn i alderen fra seks måneder til 5 år får feberkramper. Feberkramper begynder med, at barnet ikke kan kontaktes. Samtidig bliver barnet stiv i hele kroppen. Efter nogle sekunder bøjes og strækkes ben og arme i meget hurtige ryk. Anfaldet varer typisk mindre end 5 minutter. Herefter vågner barnet op og vil - bortset fra feberen - være som det plejer. Selvom feberkramper ser dramatisk ud, tager barnet ikke skade.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Afhænger af årsagen til at barnet har feber.

Daginstitution:
Barnet holdes hjemme indtil temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Medicin

Et barn med feber er oftest pylret, vil ikke så gerne drikke og sover uroligt. Hvis barnet ikke er påvirket kan det med fordel behandles med febernedsættende medicin. Når feberen falder, vil barnet som oftest drikke lidt mere. Febernedsættende medicin ved sovetid giver en roligere søvn. Paracetamol virker febernedsættende og kan købes på apoteket uden recept. Børn under 2 år bør kun behandles med febernedsættende medicin efter aftale med lægen.

Ved at give barnet en særlig slags medicin, kan du stoppe feberkramperne (diazepam). Medicinen gives i endetarmen og virker i løbet af få minutter. Tal med lægen herom.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Barnet skal være let påklædt og opholde sig i et køligt rum for at få temperaturen til at falde. Barnet skal have rigeligt at drikke, da det mister væske, når det har feber. Du kan selv holde øje med, om barnet kommer i underskud af væske. Hvis barnet tisser er faren ikke stor. Ophør af vandladning er derimod et tegn på underskud af væske. Barnet behøver ikke at ligge i sengen, hvis det hellere vil være oppe og lege. 

Her kan du læse mere om kost til børn med feber.

 

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet har feber og ikke vil drikke. Hvis barnet er under 2 år, og temperaturen er over 39,0°C. Hvis et barn under 6 måneder får feber, bør det undersøges af lægen.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet er sløvt med påvirket almentilstand (ligger helt stille i sengen, ikke vil høre historie eller lege). Hvis barnet har feber og vejrtrækningsbesvær. Hvis temperaturen er over 40,5°C. Hvis barnet er under 4 måneder og har feber. Hvis barnet får feberkramper.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region