Udarbejdet af:

Håndsygdom, fodsygdom og mundsygdom

Stomatitis vesiculosa epidemica (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Hånd-, fod- og mundsygdommen er en mild virus infektion. Barnet får blærer på hænder, fødder og i munden. Nogle børn får ganske let feber, hovedpine og er forkølet. Sygdommen varer 1 uge. Den kræver ingen behandling.

Hånd-, fod- og mundsygdommen er ikke særlig hyppig. Den angriber især småbørn. Sygdommen forårsages af et bestemt virus (Coxsakievirus). Den optræder oftest om sommeren og om efteråret.  Hånd-, fod- og mundsyge har ikke noget som helst at gøre med mund- og klovsyge hos dyr. Sygdommen findes kun hos mennesker.

Sygdommen er ikke farlig og de fleste børn mærker knapt nok, at de har sygdommen. Barnet er upåvirket af sygdommen og leger, ser TV eller hører musik som det plejer. De fleste børn  får ganske let feber, hovedpine, tynd mave og en forkølelse et par dage før udslættet.

Udslættet ses på hænder og fødder som 2-4 millimeter aflange blærer, der er omgivet af en rød ring. Især på hælene og omkring neglerandene ses der blærer. I munden optræder der blærer som hurtigt brister og bliver til sår. Blærerne i munden er generende, især når barnet skal spise eller drikke, så kan det svie. Der er ingen grund til at bruge mundskyllevand selvom blærerne i munden bliver gullige - det er et naturligt forløb. Enkelte børn kan have blærer andre steder som for eksempel på armene eller på bagdelen.

Sygdommen varer godt 1 uge. Sygdommen kræver ingen behandling. Den forsvinder af sig selv.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Sygdommen er meget smitsom. Den smitter først og fremmest fra barnets afføring til hænder og derefter til andre børn, men den kan også smitte igennem luften med host og nys. Der går 3-6 dage fra barnet har været udsat for smitte, til det bliver sygt.

Daginstitution:
Da sygdommen er meget smitsom og barnet smitter lang tid før det bliver sygt, er det ikke muligt at hindre spredning af sygdommen. Typisk vil mange børn på en gang blive smittet med sygdommen. Barnet holdes hjemme indtil temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer uden at kræve særlig pasning.

Medicin

Du kan med fordel give barnet febernedsættende medicin ved sovetid, det giver barnet en roligere søvn.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Har barnet feber skal det være let påklædt og opholde sig i et køligt rum for at få temperaturen til at falde. Barnet skal have rigeligt at drikke, da det mister væske, når det har feber. Barnet behøver ikke at ligge i sengen, hvis det hellere vil være oppe og lege.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du er i tvivl om barnet har hånd-, fod- og mundsyge.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region