Udarbejdet af:

Diarré og opkastning

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

 

Diarré og opkastninger er tegn på en mave-tarm-infektion. Den hyppigste årsag er virus. Giv barnet rigelig væske. Hvis dit barn er sløvt eller har vedvarende mavesmerter, skal du ringe til lægen med det samme.

Med diarré menes mange og tynde afføringer. Opkastninger og diarré hos børn skyldes oftest en mave- tarminfektion med virus eller mere sjældent bakterier. I forbindelse med opkastninger og diarré kommer der tilbagevendende også kaldet turevise smerter i maven. Barnet har let eller ingen feber. En hyppig årsag til udbrud af diarré og opkastninger hos små børn er Norovirus – også kaldet Roskildesyge.

I de fleste tilfælde bedres generne i løbet af et par dage og forsvinder efter 5-6 dage. Alvorlige mave- tarminfektioner med fx bakterien Salmonella viser sig ved hyppige, blodige tynde afføringer, høj feber og ved at barnet er meget påvirket (ligger helt stille i sengen, vil ikke høre historie eller lege).

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Mave- tarminfektioner er yderst smitsomt og kan sprede sig via afføring og opkastning.

Forældrene skal altid vaske hænder efter kontakt med barnet for at undgå at sprede smitten til sig selv eller familien. Barnets hænder skal også vaskes hyppigt og efter hvert toiletbesøg. Tøj og andet med opkastning eller afføring på bør vaskes umiddelbart.

Daginstitution Barnet holdes hjemme indtil afføringen og temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter det plejer, uden at kræve særlig pasning. I tilfælde af Roskildesyge bør barnet være hjemme indtil afføringen har været normal i 2 dage. I en daginstitution med udbrud af Roskildesyge bør alle børn med opkastninger og diarré blive hjemme, indtil der har været normal afføring i 2 dage.

Medicin

Et barn med diarré og/eller opkastninger har brug for både væske og salte. Giv derfor barnet rigeligt at drikke. Ammes barnet skal man endelig fortsætte med det. Der findes et produkt (Floridral), der indeholder en kombination af sukker, salte og mælkesyrebakterier, der styrker den sunde og naturlige bakterieflora i tarmen. Det har vist sig, at mælkesyrebakterierne afkorter perioden med tynde afføringer. Midlet kan købes i håndkøb på apoteket. 


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Giv barnet rigeligt at drikke fx vand blandet med juice, kamillete med sukker eller sødt saftevand. Det gør ikke så meget, at barnet ikke spiser så meget mad, blot det får rigeligt at drikke. Tilbyd barnet forskellige slags drikke. I starten tilbydes barnet små mængder væske hyppigt. Undgå grov og fiberholdig kost så længe afføringen er tynd - det irriterer tarmen, så diarréen fortsætter. I øvrigt må barnet spise, hvad det har lyst til.

Her kan du læse mere om kost til børn med diaré og opkastning.

Der er ingen grund til at behandle med antibiotika, eller midler der stopper afføringen - det vil blot forværre tilstanden.

Kontakt lægen i morgen

Hvis diarréen varer mere end 2 døgn og barnet ikke vil drikke. Hvis der har været over 10 opkastninger og samtidig diarré det foregående døgn, og barnet er under 2 år.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet har vedvarende mavesmerter. Hvis barnet er sløvt (kun vil ligge i sengen og ikke vil lege), hverken drikker eller tisser, eller hvis barnet reagerer med irritation overfor lys og lyd. Hvis der er blod i afføringen.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region