Udarbejdet af:

Vandvorter

Molluscum contagiosum (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Vandvorter er en hyppig virus infektion i barnets hud. Sygdommen er smitsom. Vandvorter er små perlemorshvide knopper. De kan ses på barnets brystkasse, ryg, arme eller ben. Sygdommen er godartet og forsvinder af sig selv, men der kan gå flere år. Hvis barnet har mange vandvorter eller de generer, kan lægen skrabe eller fryse vandvorterne væk.

Vandvorter er en hudsygdom, der ses hyppigt hos børn. Sygdommen skyldes et virus, som smitter fra barn til barn. Det varer 1 uge til 6 måneder fra barnet er blevet smittet, til vandvorterne dannes.  Et barn med vandvorter smitter ikke kun andre børn, men kan også smitte sig selv. Hvis barnet piller i en vandvorte og derefter rører sig selv et andet sted på kroppen, vil der muligvis komme nye vandvorter. Det er derfor ikke sjældent at se flere vandvorter ved siden af hinanden.

Vandvorter er en godartet lidelse. De fleste vandvorter forsvinder af sig selv i løbet af 1-2 år, men nogle gange kan det varer op til 4 år før vandvorten forsvinder. Barnet mærker yderst sjældent noget til vandvorterne. De kan dog klø en smule. Nogle gange bliver vandvorter røde og ømme, fordi barnets tøj hele tiden glider hen over dem.

Vandvorterne ses som små (1-5 millimeter) perlemorshvide knopper  i enkelte tilfælde kan knoppen bliver op til 15 millimeter. Centrum af knoppen er tit trykket indad. Vandvorten indeholder en sej masse, der ligner et sagogryn. Vandvorter ligner således ikke de vorter, barnet kan få på hænder eller fødder.  Knopperne ses typisk på brystkassen, arme og ben.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Det varer 1 uge til 6 måneder fra barnet er blevet smittet til der opstår vandvorter. Vandvorter spreder sig mellem børn ved berøring, ved fælles brug af håndklæde og tøj der har været i kontakt med en vandvorte. Også fælles badning – herunder swimmingpool – kan sprede smitten. Vandvorter spreder sig hos det enkelte barn, hvis barnet piller i vandvorter og derefter rører et andet sted på sin krop.

Daginstitution:
Alle børn med vandvorter kan modtages i daginstitution eller skole.

Medicin

Ved voksne og børn over 2 år kan man ætse vandvorterne ved forsigtigt at pensle dem med en 10% kaliumhydroxid kutanopløsning, som kan fås i håndkøb på apoteket.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Da de fleste vandvorterne forsvinder af sig selv, gælder det i første omgang om at være tålmodig og vente. For at hindre at vandvorterne spreder sig til andre børn eller til andre steder på barnets krop, skal man huske at vaske hænder hvis vandvorterne røres. Barnet med vandvorter bør have sit eget håndklæde. Barnet må helst ikke kradse i vorterne, da det kan føre til at barnet smitter sig selv og derved får flere vandvorter. Hvis vandvorterne ikke forsvinder af sig selv i løbet af nogle måneder, kan man forsøge at pensle med vortemidler. Spørg på apoteket.

Kontakt lægen i morgen

Hvis vandvorterne spreder sig eller barnet er generet af vandvorterne. Lægen kan skrabe eller fryse vandvorterne væk. Hvis vandvorten bliver rød, hævet og øm. Det kan være tegn på, at der er gået betændelse i vandvorten.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region