Udarbejdet af:

Astma/astmatisk bronkitis

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Astma kommer i anfald. Barnet får besvær med vejrtrækningen og hoster. Langt de fleste børn med astma får en normal barndom, hvis de bliver sat i behandling med den rigtige medicin. Ring til lægen med det samme, hvis barnet både har besvær med vejrtrækningen og feber.

Børn kan være overfølsomme overfor forskellige ting som for eksempel støv, pollen, pelsdyr eller fødevarer. Når barnet udsættes for det, som det er overfølsom overfor, kan det føre til allergiske sygdomme som astma, børneeksem og høfeber.

Små børn bliver tit forkølede. Nogle af dem hoster i flere uger samtidig med at de har en hvæsende vejrtrækning - det lyder næsten som en kaffemaskine, der trænger til at blive afkalket. En sådan langvarig hoste med hvæsende vejrtrækning kaldes astmatisk bronkitis. Det typiske ved astmatisk bronkitis er, at den kun kommer, når barnet er forkølet. De fleste børn med astmatisk bronkitis vokser fra sygdommen, inden de begynder i skole, men hos nogle forsætter den som astma. Det er svært at forudsige hvilke børn, der vokser fra deres astmatiske bronkitis, og hvem der senere får astma.

Astma er en hyppig sygdom. Det anslås at omkring 5 % - 10 %  af alle danske børn lider af astma. Årsagen til astma er ikke endeligt klarlagt. Undersøgelser har vist, at allergi, tobaksrøg, forkølelse og fysisk aktivitet (leg og sport) kan fremkalde et astmaanfald, når man har astma. Mange børn med astma er desuden overfølsomme over for bestemte ting.

Et astmaanfald starter oftest samtidig med, at barnet er forkølet. Efter få dage med forkølelse får barnet besvær med vejrtrækningen og hosten tiltager. Barnet har især besvær med at puste luften ud, og udåndingen er ledsaget af hvæsende og pibende lyde fra brystet.

Det kan være vanskeligt at opdage astma, fordi børn er gode til at "skjule", at de har besvær med vejrtrækningen. For eksempel vil et barn med astma gerne spille fodbold, når bare det skal stå på mål. Barnet vil også gerne lege med andre børn, men helst indendørs foran computeren. Ved gentagne tilfælde med langvarig hoste bør du overveje, om barnet kan have astma.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Medicin

Langt de fleste børn med astma kan få en normal barndom med leg og sport, hvis de bliver behandlet rigtigt med den rigtige medicin. Medicinen gives bedst som inhalation fx som spray. Spray er mere effektivt og giver færre bivirkninger end fx mikstur eller tabletter. Det er meget vigtigt at medicinen inhaleres på den rigtige måde, da den ellers ikke vil komme helt ned i lungerne, hvor den skal virke. 

Brug af medicin til inhalation kræver derfor, at du som forældre får en grundig rådgivning i rigtig brug af medicinen. Det kræver lidt øvelse at give barnet medicinen korrekt. Hvis det er første gang dit barn har fået et anfald af astmatisk bronkitis, vil lægen derfor ofte starte med at give barnet en mikstur, som udvider luftvejene, så barnet bedre kan få luft og hoster mindre. Ved gentagne tilfælde af astmatisk bronkitis og ved rigtig astma bør man gå over til behandling med spray. Tal med lægen om dette. Normalt gives der 2 typer spray.

  • En rød/brun spray, som forebygger anfald og hindre at sygdommen forværres. Den tages hver dag            
  • En blå spray, som hurtigt udvider luftvejene. Den tages normalt kun ved anfald.

Du kan få hjælp og  råd hos din læge eller på apoteket.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Det er vigtigt, at børn med astma og astmatisk bronkitis ikke kommer i kontakt med pelsdyr og røg, da det kan udløse et anfald. Hvis barnet udsættes for tobaksrøg er der større risiko for, at sygdommen forværres.

Under et astmaanfald skal barnet være i et køligt værelse med frisk luft. Da barnet kan blive bange, er det vigtigt at du bevarer roen og beroliger barnet, fordi det forbedrer vejrtrækningen.

Som forældre bør du vide, hvordan et anfald behandles. Du kan få hjælp af din praktiserende læge.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du tror, dit barn har astma. Lægen kan stille diagnosen og undersøge for allergi. Hvis barnet trods din behandling stadig hoster. 

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet er udmattet, gråblegt, koldsvedende eller blålig på læber og fingre.

Hvis barnets vejrtrækning ikke bliver bedre til trods for din behandling.

Hvis barnet har besvær med vejrtrækningen og samtidig har feber.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region