Udarbejdet af:

Førstehjælp

Hvert år kommer 10-15 % af alle børn til læge, fordi barnet er kommet til skade og det er kun toppen af isbjerget. Langt de fleste skader klarer forældrene nemlig selv. Uanset alder er det drengene, der får de fleste knubs. De fleste drenge er voldsommere i deres leg end pigerne er. Drengene udfordrer skæbnen mere.

De fleste ulykker sker i hjemmet eller når barnet dyrker sport. I det første leveår - inden barnet selv kan gå omkring - sker der kun få ulykker. De mest almindelige ulykker i den alder sker, når spædbarnet falder ned fra forældres skød eller fra et bord. Når først barnet har lært at gå omkring, sker der mange flere ulykker. Det tidspunkt i livet hvor der sker flest ulykker er i alderen 1 til 3 år. Især ulykker på legepladser med fald fra gynge eller klatrestativer er hyppige. Forgiftninger ses især i alderen 1-5 år. Efter 3 års alderen falder antallet af ulykker og fra 8-12 år sker der kun sjældent ulykker. Fra 3 års alderen er voldsom leg og cykelulykker de hyppigste. Når barnet kommer i skole dominerer trafikulykker og sportsskader.

Når barnet kommer til skade, vil mange forældre tænke på, om de kunne have forhindret det. Og mange skader kan da også forebygges af forældrene ved omtanke. Men langt de fleste (80 %) ulykker sker faktisk under opsyn af voksne. Enhver ved, at man ikke kan holde barnet i hånden fra morgen til aften - ulykker sker bare.

Forebyggelse af ulykker skal forsøges, men er skaden sket, er det vigtigt at forældrene har kendskab til, hvordan de kan hjælpe deres barn. Når dit barn er kommet til skade, kan du klikke dig ind og læse om:

  • årsager til skader
  • hvad du selv kan gøre
  • hvornår du skal kontakte lægen næste dag
  • hvornår du skal ringe til lægen med det samme

De fleste skader kan behandles hjemme, men nogle skader kræver, at du kontakter lægen. Kendskab til førstehjælp kan gøre det lettere for forældre at vurdere, hvornår de selv kan klare situationen, og hvornår lægen skal kontaktes.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn