Udarbejdet af:

Rød numse

Bledermatitis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Når huden under bleen udsættes for irriterende kemikalier – fra urin, afføring og ble – bliver den rød og der opstår risiko for eksem og betændelse. Milde tilfælde af rød numse, kan du selv behandle, men de svære tilfælde bør ses af lægen, som kan udskrive effektiv medicin.

En rød numse viser sig ved, at huden under bleen bliver rød. Der kan komme blærer, og der kan gå hul på huden. Barnet bliver irritabelt og sover måske uroligt om natten. En rød numse er ikke en bestemt sygdom, men snarere en samlet betegnelse for en række forhold, der kan give rødme, irritation, eksem og betændelse i bleområdet hos spædbørn.

Stort set alle børn vil – på et eller andet tidspunkt - få en rød numse. Urin og afføring indeholder kemikalier, som irriterer huden og også i bleen er der kemikalier (farvestoffer), der irriterer huden. Nogle børn tåler ikke bleer med farvestoffer. Når den varme, fugtige hud under bleen kommer i kontakt med de irriterende kemikalier, vil der kunne opstå problemer. Resultatet bliver en rød og irriteret numse.

Hvis huden er i kontakt med de irriterende kemikalier over længere tid eller barnet har en særlig følsom hud, kan der opstå eksem i bleområdet. Sker det, bliver den røde numse dækket af væskefyldte blærer og der kan gå hul på huden.  En anden komplikation til den røde numse er betændelse. Bakterier fra afføringen kan føre til betændelse. Sker det, bliver den røde numse dækket af blærer fyldt med pus – en slags små bumser. Også svampe kan angribe en rød numse. Sker det, bliver huden endnu mere rød og et endnu større område angribes. 

Børn med diaré og børn med tør hud eller børneeksem har en særlig stor risiko for at få en rød numse. Når barnet har diaré, vil den hyppige afføring føre til ekstra irritation af huden. Børn med tør hud eller børneeksem, har en særlig følsom hud, så der skal ikke så meget til, før huden bliver irriteret eller der kommer eksem.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Medicin

Svære tilfælde af rød og irriteret numse med eller uden eksem kan behandles med creme, der indeholder binyrebarkhormon. Cremen kan købes i håndkøb på apoteket.

Betændelse skal behandles med creme, der både indeholder binyrebarkhormon og bakteriedræbende eller svampedræbende stoffer. Cremen fås kun på recept.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Det gælder om, at urin og afføring kun kortvarig kommer i kontakt med huden og at barnets hud styrkes. Skift derfor bleen regelmæssigt og altid umiddelbart efter, at der har været afføring. Vask numsen forsigtigt med vat opvredet i vand. Undgå sæbe og produkter med lokalirriterende kemikalier. Efter vask er det vigtigt at huden bliver helt tør. Derefter smøres huden med zinksalve i et tykt lag. Bleer der indeholder farvestoffer bør undgås.

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnets røde numse ikke bliver bedre i løbet af et par dage. Hvis der kommer blærer eller der går hul på huden. Hvis du har mistanke om betændelse i huden.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region