Udarbejdet af:

Forstoppelse

Obstipation (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Feber og rifter i endetarmen kan føre til forstoppelse. Afføringsmidler kan anbefales. Hvis dit barn kaster op, skal du ringe til lægen med det samme.

Det kan være vanskeligt at afgøre, om et barn har forstoppelse. Antallet af afføringer er ikke så vigtigt. Men det er væsentligt, om barnet er generet i forbindelse med afføringen. Man taler om forstoppelse, når afføringen er sjælden og er hård og knoldet, og barnet samtidig er generet.

Hyppigheden af afføringer veksler fra barn til barn og ændres med alderen. Gennemsnitlig har ammende børn afføring fra 6 gange daglig til en gang ugentlig medens flaskebørn har 1 afføring daglig. Efter 1 års alderen har langt de fleste børn mindst afføring hver anden dag.

Spædbørn med forstoppelse skriger og bliver helt stive, når de har afføring. Småbørn bliver urolige, og ofte tripper de rundt på tæerne. De lidt større børn sætter sig oftest på hug med hælene stemt op mod endetarmsåbningen. Efter en smertefuld afføring med hårde knolde, liver børnene op. De spiser nu bedre og har det fint, indtil det hele starter forfra.

Ofte findes der ingen forklaring på forstoppelse. Men feber i længere tid eller rifter i endetarmsåbningen vil kunne føre til forstoppelse. Hvis barnet skriger/græder i forbindelse med afføringen, eller der er blod på afføringen, kan det være tegn på en rift i endetarmsåbningen.

Det er vigtigt at tage forstoppelse alvorligt og søge at behandle den. Ofte udvikler der sig en ond cirkel, hvor forstoppelsen giver hård afføring, den hårde afføring giver barnet smerter, derfor forsøger barnet at undgå at have afføring ("holder igen") således at forstoppelsen forværres.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

 

Medicin

Afhængigt af barnets alder:

0-6 måneder: Laktulosesaft er et mildt afføringsmiddel, der kan købes uden recept. Laktulosesaft kan gives direkte i sutteflasken. Der gives medicin efter barnets vægt. Du fortsætter med Laktulosesaft i 5 dage. Hvis det ikke er virker, bør du kontakte lægen.

Over 6 måneder: Forsøg først med Laktulosesaft som ovenfor. Hvis det ikke hjælper i løbet af 2 dage, kan du prøve med afføringsmidlet Laxoberaldråber, som også kan købes uden recept. Du fortsætter med Laxoberaldråber i 5 dage. Hvis det ikke er virker, bør du kontakte lægen.

Over 2 år. Blødgørende afføringsmiddel der kan købes i håndkøb. Pulver der skal opløses i væske og drikkes, kan bruges et par uger. Hvis det ikke virker, bør du kontakte lægen.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Hos de fleste børn er det ikke altid nok med et afføringsmiddel. Ofte er det nødvendigt både at bruge afføringsmiddel, omlægning af kosten og sørge for regelmæssige besøg på toilettet. Kosten bør ændres sådan, at den indeholder rigeligt med fiber (mørkt kernet brød), frugt og grøntsager, samtidig opfordres barnet til at drikke rigeligt med væske. Regelmæssige besøg på toilettet efter hvert hovedmåltid er væsentligt. Barnet skal sidde godt eventuelt med legetøj eller tegneserie. Opholdet på toilettet bør vare mindst 15 minutter.

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet er uroligt og afføringen er hård og knoldet trods din egen behandling. Hvis der er kraftige smerter ved afføring eller der er blod på afføringen.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet skriger og er forpint trods dine forsøg på beroligelse. Hvis et barn med forstoppelse begynder at kaste op.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region