Udarbejdet af:

4 år

Mæslinger-fåresyge-røde hunde:

Vaccinen indeholder levende, svækket virus.

Vaccinationen giver beskyttelse mod 3 sygdomme:

 1. Mæslinger 
  Sygdommen viser sig ved et udslæt og høj feber. Mæslinger kan føre til lungebetændelse og hjernehindebetændelse (meningitis) - sygdomme, der er farlige.
   
 2. Fåresyge 
  Angriber spytkirtlerne med smerter og hævelse af kinden og feber. Kan angribe testiklerne med deraf følgende smerter og risiko for nedsat evne til at danne sædceller og dermed at få børn. Hjernehindebetændelse (meningitis) kan ses som komplikation til fåresyge.
   
 3. Røde hunde 
  Som regel en ukompliceret og ikke særlig alvorlig sygdom med feber og et udslæt som hurtigt forsvinder igen. Smittes gravide kan det føre til alvorlige skade på fostret.

Bivirkninger:

Der bliver anmeldt bivirkninger hos 5-6 tilfælde for hvert 10.000 børn der vaccineres.

De typiske tilfælde af bivirkninger er en mild grad af sygdommen. Barnet kan, op til 3 uger efter vaccinationen, udvikle snue, udslæt og feber samt hævelse af spytkirtlerne. Reaktionen varer sædvanligvis 1-2 døgn og forsvinder uden behandling.

Hos enkelte børn stiger temperaturen til omkring 39.5°C. Når dette sker, kan feberen udløse feberkramper hos børn, der i forvejen har tilbøjelighed til at få feberkramper.

Der anmeldes meget få tilfælde (1 barn om året), hvor vaccinationen har ført til hjernehindebetændelse. Dette skal sammenlignes med de mange flere tilfælde af hjernehindebetændelse, der opstod dengang danske børn ikke blev vaccineret mod MFR.

Der er ikke rapporteret om dødsfald hos børn vaccineret med MFR-vaccine.

Virkning:

Efter 2 MFR-vaccinationer anses beskyttelsen mod de tre sygdomme at være livslang.

Læs videre om 5 års vaccination