Udarbejdet af:

Næseblod

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Langt de fleste børn vil opleve at få næseblødning en eller flere gange. De fleste tilfælde af næseblødning opstår, fordi barnet piller næse, eller fordi barnet har fået et slag mod næsen. Har barnet fået et kraftigt slag mod næsen, og næsen ser skæv ud, kan næsen være brækket.

Børn og unge bløder som regel fra nogle blodkar der ligger på næseskille-væggen lige inden for næseborene. Blodkarrene ligger lige under slimhinden og bløder let - selv ved let næsepillen. En blodnæse kan se ret voldsomt ud, især hvis barnet vågner midt om natten med blod smurt ud over hele ansigtet. Det er midlertidig kun meget små mængder blod der mistes, når barnet har blodnæse.

En blodnæse er let at behandle, men har barnet først haft blodnæse en enkelt gang, skal der ikke pilles meget i næsen, før såret igen springer op. Hvis barnet bliver ved med at få blodnæse, kan det blive nødvendigt med en ætsning. Ved ætsning smører lægen et ætsende middel mod det sted, hvor blødningen kommer fra. Det er ikke muligt for lægen at lave en ætsning, så længe barnet har blodnæse - først må blødningen stoppes.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Hvad du selv kan gøre

En blodnæse kan som regel stoppes af forældrene ved at føre en vattampon ind i det næsebor, hvor det bløder fra, og samtidig klemme med to fingre om den forreste del af næsen. Den voksne skal holde klemmen hårdt om næsen i 5-10 minutter - se på dit ur. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, placeres en lille fast rulle af 1 cm bred gaze i det næsebor det bløder fra, sådan at gazen sidder i spænd i næseboret. Barnet skal sidde med hovedet let foroverbøjet og bør ikke tilbydes varme drikke.

Kontakt lægen i morgen

Hvis blodnæsen er opstået efter slag og næsen næste dag ser skæv ud. Det er umuligt, at se om næsen er skæv, hvis den er hævet. Vent derfor 1-2 dage med at afgøre om næsen er skæv. En brækket næse behandles alligevel først, når hævelsen er svundet.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du ikke kan stoppe blødningen.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region