Udarbejdet af:

Hoste

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Hoste renser barnets lunger for slim. Hostestillende medicin er sjældent nødvendig. Hæves hovedgærdet på sengen hoster barnet mindre om natten. Hvis barnet hoster og har besvær med vejrtrækningen, skal du ringe til lægen med det samme.

Hoste er en beskyttelse af luftvejene. Når barnet hoster, kommer der slim op fra lungerne, som derved renses. Hoste er derfor godt for børn og bør normalt ikke hindres med hostestillende medicin. Hoste opstår, når luftvejen irriteres ved infektion (forkølelse, influenza, astmatisk bronkitis eller lungebetændelse) eller hvis mad kommer ned i luftrøret. Hosten kan være tør og gøende (krillerhoste) eller løs med ophostning/opkastning af slim.

Langvarig hoste kan skyldes astma. Overvej om barnet har astma, hvis barnet:

  • hoster i mere end 2 uger           
  • hoster eller får en hvæsende vejrtrækning, når det griner, leger eller dyrker sport           
  • har besvær med at dyrke sport sammen med  jævnaldrende           
  • bliver ved med at få mange forkølelser           
  • vågner om natten med hoste.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Smitte: En infektion kan spredes til omgivelserne ved hosteanfald og ved berøring af den syge. Derfor er hyppig håndvask vigtig.

Daginstitution:
Barnet holdes hjemme til temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Medicin

Alle forældre vil gerne hjælpe deres børn af med hosten, og der findes en række forskellige hostestillende midler på markedet. Der er dog meget sparsom dokumentation for at de skulle virke på almindelig hoste ved forkølelse. Det er kun børn med astma eller astmatisk bronkitis, der har brug for medicin.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Hostestillende midler bør så vidt muligt ikke anvendes. Du kan prøve med kamillete for at få løsnet slimet og lindret hosten. Hævelse af hovedgærdet på sengen forbedrer vejrtrækningen og sikrer, at barnet synker slimet og nedsætter hosteanfaldene. Om natten kan hosteanfaldene være så generende for børnene, at de ikke kan sove. 

Kontakt lægen i morgen

Hvis hosten fortsætter efter at forkølelsen er overstået. Hvis barnet hoster grønt eller gult slim op og har feber.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet hoster og har svært ved at trække vejret.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region