Udarbejdet af:

Falsk strubehoste

Pseudocroup (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Falsk strubehoste viser sig ved hæshed og en tør gøende hoste, der lyder præcis som en søløve. Det er en hyppig sygdom hos børn under 7 år. Hosten går som regel over af sig selv i løbet af 24 timer. Enkelte børn får besvær med vejrtrækningen. Hvis dit barn får besvær med vejrtrækningen, skal du ringe til lægen med det samme.

Falsk strubehoste er en hyppig sygdom. 15 % af alle børn vil få sygdommen inden de bliver 7 år. Sygdommen rammer især børn i alderen 2-3 år.

Falsk strubehoste forekommer om efteråret og om vinteren. Den skyldes en betændelse med virus. Betændelsen er placeret i luftrøret og medfører en hævelse omkring stemmelæberne. Det er denne hævelse, der giver barnet hæshed og som giver den karakteristiske hoste, der lyder som en søløve.

Falsk strubehoste kan starte som en almindelig forkølelse, der efter 1 døgn afløses af den typiske søløve-hoste og feber.

Hos andre børn starter sygdommen uden tegn på forkølelse, med pludselig gøende søløve-hoste og vejrtrækningsbesvær, disse børn har ikke feber. Det er typisk, at hosten tiltager og vejrtrækningen bliver besværet, når barnet bliver lagt ned. Det skyldes, at hævelsen omkring stemmelæberne tiltager, når barnet ligger ned.

Sygdommen har en tendens til at vende tilbage ved de næste forkølelser. Hvert 3. barn vil således få flere tilfælde med falsk strubehoste.

Sygdommen er som regel godartet og går hurtig over af sig selv. Hos 3 ud af 4 børn vil tilstanden blive betydelig forbedret i løbet af 24 timer. Hos nogle - især børn under 4 år - kan falsk strubehoste udvikle sig sådan, at barnet får besvær med vejrtrækningen. I de tilfælde skal barnet indlægges til behandling på sygehuset. Cirka hver 10. barn med falsk strubehoste bliver indlagt til behandling. 

Jo yngre barnet er jo mere værre, er generne. Hos de små børn er der mindre plads i luftrøret og selv en mindre hævelse omkring stemmelæberne vil derfor kunne føre til, at barnet får besvær med at trække vejret. Når barnet er blevet 5 år, vil der være så meget plads i luftrøret, at hævelsen kun sjældent vil medføre vejrtrækningsbesvær.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Sygdommen smitter gennem luften ved host og nys. Det er kun enkelte af de børn, der udsættes for smitte, der får falsk strubehoste. Sygdommen er derfor ikke særlig smitsom.

Daginstitution: Barnet holdes hjemme til temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræver særlig pasning.

Medicin

Falsk strubehoste, der medfører vejrtrækningsbesvær, kan behandles med binyrebarkhormon. Denne behandling er overordentlig effektiv. Penicillin eller anden antibiotika har ingen virkning over for falsk strubehoste.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Du kan lindre hosten og bedre vejrtrækningen ved at sætte barnet op og berolige det. Når barnet sidder op, aftager hævelse i luftrøret i løbet af et par timer og hosten aftager. Kold luft anses som nyttig. Tag barnet med ud eller stå foran et åbent vindue. Varm damp lindrer også og kan dannes ved at lade den varme hane løbe på badeværelset. 

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet stadig har hoste og feber efter 2 dage.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet har besvær med vejrtrækningen. Hvis barnet bliver blå på læberne. Hvis barnet bliver slapt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region