Udarbejdet af:

Influenza

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Influenza starter med temperaturstigning og smerter overalt.  Feberen forsvinder i løbet af 3-4 dage. Hvis dit barn er sløvt eller har besvær med vejrtrækningen, skal du ringe til lægen med det samme.

Influenza er en meget almindelig sygdom i vinterhalvåret. Den optræder ofte som en epidemi. Det vil sige, at mange mennesker i et område bliver syge på samme tid.

Sygdommen skyldes en virusinfektion. Den starter pludselig med høj feber 39-40°C eller mere, evt. kulderystelser, stærk hovedpine, smerter i musklerne (smerter overalt) og en stærk sygdomsfornemmelse.

I modsætning til forkølelse er barnet sjældent snottet ved influenza. Derimod ses det ofte, at der kommer mavepine og opkastning i forbindelse med influenza, især de første par dage af sygdommen. Virus kan sprede sig til luftrør (bronkierne) og lungerne og give kraftig hoste.

Sygdommen er ikke farlig og går over af sig selv. Efter 3-4 dage begynder temperaturen at falde, og efter 6-7 dage er barnet raskt. Influenza kan give komplikationer med lungebetændelse, bronkitis, mellemøre-betændelse og andre bakteriesygdomme, som lægen kan behandle.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Smitte: Influenza er meget smitsom. Sygdommen smitter gennem luften ved host og nys. Smitteområdet er hele huset - det vil sige, alle der kommer i huset udsættes for smitte.

Daginstitution:
Barnet holdes hjemme til temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Medicin

Klager barnet over smerter, eller har det gener på grund af høj feber, kan det hjælpe at give paracetamol. Paracetamol virker både smertestillende og febernedsættende. Husk børn under 2 år ikke må få medicin uden lægens anvisning. Det er kun i særlige tilfælde, at børn skal vaccineres mod influenza. Børn med lungesygdom, hjertesygdom, sukkersyge, immunsygdomme og HIV-smittede bør vaccineres, når de er mere end 6 mdr. gamle.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Barnet skal være let påklædt og opholde sig i et køligt rum for at få temperaturen til at falde. Barnet skal have rigeligt at drikke, da det mister væske, når det har feber og kaster op. Væske, der indeholder salt og sukker, eksempelvis saftevand, kan anvendes. Du kan med fordel give barnet febernedsættende medicin ved sovetid, det giver barnet en roligere søvn.

Kontakt lægen i morgen

Hvis der efter en bedring atter sker en forværring med feber. Hvis barnet har haft feber i mere end 4 dage.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet er sløvt. Hvis barnet har vejrtrækningsbesvær. Hvis temperaturen er over 40,5ºC.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region