Udarbejdet af:

Fodsvamp

Tinea pedis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Fodsvamp skyldes en infektion i huden med svampe. Kløe og svien mellem tæerne er typiske tegn på fodsvamp. Huden mellem tæerne bliver rød og der kommer revner. Behandling med svampedræbende creme er effektiv, men det kan være svært at forhindre, at fodsvampen kommer igen.

Fodsvamp skyldes en infektion i huden med svampe. Fodsvamp ses hyppigst blandt skolebørn og kun meget sjældent før 4-årsalderen. Børn - der dyrker meget sport og som sveder meget på fødderne - har hyppigst fodsvamp.

Kløe og svie mellem tæerne er de første tegn på fodsvamp. Ofte er huden rød med små væskefyldte blærer. Huden mellem tæerne bliver senere opblødt og revner.

Hvis fodsvampen ikke bliver behandlet, breder fodsvampen sig til de andre tæer. Der kan også komme bakterier i revnerne. Så breder rødmen sig og der kommer sår, hvorfra det løber med ildelugtende snask.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Fodsvamp smitter ikke særlig meget, men kan overføres fra barn til barn og via håndklæder, fodtøj og gulve.

Daginstitution: Børn med fodsvamp kan modtages i daginstitution og skole.

Medicin

Der findes effektiv svampedræbende creme, der kan købes i håndkøb. Langt de fleste børn slipper af med fodsvampen efter nogle uger, når huden bliver smurt med den svampedræbende creme. I sjældne tilfælde er det nødvendigt med svampedræbende tabletter.

Børn under 12 år bør ikke behandles for fodsvamp uden lægens anvisning.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Der findes effektiv svampedræbende creme, som kan købes i håndkøb. Det er ikke svært at få fodsvampen væk, men det kan være svært at forhindre, at den kommer igen. Svamp trives godt i fugtigt miljø som våde sokker og sko. Sko og sokker skal derfor holdes helt tørre. Det kan være en god ide at tørre skoene med en hårtørrer eller på en radiator og drysse talkum eller børnepudder i. Barnets fod skal tørres ekstra godt inden, det får strømper og sko på. Skift barnets sokker mindst to gange dagligt og hver gang de bliver fugtige.

Der findes effektiv svampedræbende creme, som kan købes i håndkøb. Det er ikke svært at få fodsvampen væk, men det kan være svært at forhindre, at den kommer igen. Svamp trives godt i fugtigt miljø som våde sokker og sko. Sko og sokker skal derfor holdes helt tørre. Det kan være en god ide at tørre skoene med en hårtørrer og drysse talkum eller børnepudder i. Barnets fod skal tørres ekstra godt inden, det får strømper og sko på. Skift barnets sokker mindst to gange dagligt og hver gang de bliver fugtige.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du mistænker fodsvamp og din egen behandling ikke virker. 

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region