Udarbejdet af:

Lungebetændelse

Pneumoni (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Lungebetændelse forekommer især om vinteren. Hoste, feber og besværet vejrtrækning er typiske tegn på lungebetændelse. Alle børn - undtagen spædbørn under 6 måneder - får feber, hvis de har lungebetændelse. Du kan selv gøre noget for at lindre hosten og bedre barnets tilstand. Hostestillende medicin er yderst sjældent nødvendigt. Ring til lægen med det samme hvis barnet har besvær med vejrtrækningen eller hvis et spædbarn er uroligt, blegt og har blålige læber.

Lungebetændelse forekommer især i vinterhalvåret. Den kan optræde som en epidemi, dvs. at mange børn bliver syge på samme tid.

Sygdommen skyldes en infektion enten med et virus eller en bakterie. Hos børn er årsagen hyppigere virus end bakterier. Det er kun lungebetændelse, der skyldes bakterier, der kan behandles med antibiotika.

Hoste, feber og besværret vejrtrækning er typiske tegn på lungebetændelse. Sygdommen optræder i en "langsom" og en "hurtig" form. 

Den langsomme lungebetændelse begynder som en forkølelse. Det vil sige, at barnet er snottet, hoster og har let feber. Efter et par dage begynder temperaturen at stige, barnet bliver uroligt og vejrtrækningen bliver hurtig, stødende og besværret. Den langsomme lungebetændelse ses især hos de mindste børn.

Den hurtige lungebetændelse starter mere pludselig. Barnet har fra starten af høj feber, hoste og besvær med vejrtrækningen. Har barnet meget besvær med at få vejret, skifter farven på barnets læber fra lyserød til blålig. Nogle gange får barnet kulderystelser.

Hos spædbørn - op til 6 måneder - kan det være vanskeligt at finde ud af, om barnet har lungebetændelse. Spædbørn med lungebetændelse bliver urolige, blege, har blålige læber og en hurtig vejrtrækning. Feber og selv hosten kan mangle i begyndelsen.

Alle børn - undtagen spædbørn under 6 måneder - får feber, hvis de har lungebetændelse. Reglen om feber gælder også for den kolde lungebetændelse.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Lungebetændelse smitter igennem luften ved host, nys og spyt. Lungebetændelse der skyldes virus er mere smitsom end lungebetændelse, der skyldes bakterier.

Daginstitution:
Barnet holdes hjemme til temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Medicin

Den langsomme lungebetændelse skyldes en infektion med virus og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Den hurtige lungebetændelse skyldes bakterier og skal behandles med antibiotika. 


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Barnet skal være let påklædt og opholde sig et i køligt rum for at få temperaturen til at falde. Barnet skal have rigeligt at drikke, da det mister væske, når det har feber. Hostestillende midler bør så vidt muligt ikke anvendes. Man kan prøve med kamillete, lunken citronvand eller varm honningmælk for at få løsnet slimet og lindret hosten (honning må ikke gives til børn under 1 år). Hæves hovedgærdet på sengen, vil det forbedre vejrtrækningen og sikre, at barnet synker slimet. Om natten kan hosten være så generende for børnene, at de ikke kan sove. Hostestillende medicin kan da anvendes.

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet efter en forkølelse fortsætter med at hoste. Hvis barnet hoster grønt eller gult slim op og har feber.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet har besvær med vejrtrækningen. Hvis et spædbarn er uroligt, bleg og har blålige læber.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region