Udarbejdet af:

Kyssesyge

Mononukleose (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Kyssesyge skyldes en betændelse med et virus og ses især hos børn under 5 år. Langt de fleste forældre opdager slet ikke, at barnet har kyssesyge, fordi barnet ikke bliver særligt sygt. Typisk ligner kyssesyge en almindelig forkølelse med lidt feber og klager over, at det gør ondt i halsen. Kyssesyge kan ikke behandles.

Kyssesyge er en betændelse med et virus. Især børn under 5 år får kyssesyge. Sygdommen er sjælden i alderen fra 5 år til 15 år. Halvdelen af alle børn, der er fyldt 5 år, har allerede haft kyssesyge og som regel uden, at forældrene opdagede det. Barnet kan kun få sygdommen en gang i sit liv.

Symptomerne på kyssesyge spænder fra en almindelig forkølelse til en svær halsbetændelse. Det mest almindelige er, at kyssesyge viser sig som en almindelig forkølelse. Barnet klager over ondt i halsen og har let temperaturstigning. Sygdommen varer da 1 uge.

I sjældne tilfælde bliver barnet mere syg med højere feber, stærke halssmerter og hævede lymfekirtler. Feberen er omkring 39-40°C og kan vare op til 3 uger. Synkesmerter er meget udtalte og gør det svært for barnet at spise og vanskeligt at drikke.

De hævede lymfekirtler kan føles som ærtestore ømme knuder på halsen, i nakken og nogen gange i armhulen og lysken. Hvis man kigger ind i barnets mund, kan man se at mandlerne er store med tykke hvide belægninger. Enkelte børn udvikler et stort plettet rødt udslæt på brystkassen.

For at finde ud af om barnet har kyssesyge, er det nødvendigt med en blodprøve. Blodprøven kan først tages, når barnet har været syg i 1 uge.

Komplikationer, som det ses hos teenager og yngre voksne, forekommer så godt som aldrig hos børn. Den mest frygtede komplikation er en så kraftig hævelse af barnets mandler, at det får besvær med at trække vejret.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Smitte: Sygdommen smitter med spyt og kan overføres til barnet ved kys. Også legetøj eller drikkekrus med spyt i kan overføre sygdommen. Et barn med kyssesyge kan smitte andre børn i op til måneder efter, at sygdommen er startet. Der går mellem 3 til 8 uger fra et barn er blevet smittet, til det bliver syg.

Daginstitution:
Barnet kan modtages når det er rask. Det vil sige, at barnet skal kunne deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Medicin

Almindelig smertestillende og febernedsættende medicin (paracetamol) kan lindre.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Man kan ikke behandle kyssesyge - den forsvinder af sig selv. Har barnet feber skal det have rigeligt at drikke og opholde sig i et køligt rum uden for meget tøj på.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har mistanke om kyssesyge.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet får besvær med at trække vejret.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region