Udarbejdet af:

Nældefeber

Urticaria (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Nældefeber er et blegrødt voldsomt kløende udslæt, som rammer mange børn. Nælderne holder sig i 2-3 timer, forsvinder så og kan i stedet opstå et andet sted på kroppen. Efter 24 timer er nælderne som regel helt væk. Hos de fleste børn finder man aldrig årsagen til nældefeber, men hos nogle børn udløses nældefeber af overfølsomhed, infektioner eller kemisk påvirkning. Nældefeber kan behandles med allergimedicin. I de yderst sjældne tilfælde, hvor nældefeberen kompliceres med hævelse i ansigtet og i mundhulen, skal du ringe til lægen med det samme.

Nældefeber er et blegrødt voldsomt kløende udslæt, som rammer mange børn. Udslettet består af flade, blegrøde hævede nælder i huden. Det ligner faktisk det udslæt, der opstår efter kontakt med en brændenælde. Udslættet kan ses overalt på kroppen, men særlig hyppigt på brystkassen, ryggen og der hvor tøjet sidder stramt.

Nældefeber starter som regel med en irriterende kløe. Efter kort tid fremkommer nælderne, der kan veksle i størrelse fra små knopper til større sammenhængende områder nærmest som et landkort på kroppen. Nælderne holder sig i 2-3 timer, forsvinder så og kan i stedet opstå et andet sted på kroppen. Efter 24 timer er nælderne som regel helt væk.

Hos de fleste børn finder man aldrig årsagen til nældefeber. Og det er da også af mindre betydning, idet de fleste kun får et enkelt eller to tilfælde af nældefeber. Enkelte børn plages af tilbagevendende eller vedvarende nældefeber. I de tilfælde må man prøve at finde ud af, hvad det er der udløser nældefeber. Nældefeber kan skyldes overfølsomhed, en infektion eller en kemisk påvirkning.

Drejer det sin om overfølsomhed, starter nældefeberen omkring 1 time efter, at barnet har spist. Det kan dreje sig om fødemidler (oftest æbler, æg, fisk, nødder, skaldyr, appelsiner eller tomater) eller medicin (oftest penicillin). Ved allergi er det typisk, at der opstår nældefeber hver gang, barnet spiser det, som det ikke kan tåle.

Mange forskellige infektioner både i halsen, ørerne, lungerne og maven - kan udløse nældefeber. Betegnelsen nældefeber er opstået dels fordi huden ser ud som om, barnet har rørt ved en brændenælde og dels fordi barnet kan have feber netop på grund af en infektion. Men langt fra alle børn med nældefeber har feber.

Planter (ikke kun brændenælder), brandmænd og insektstik indeholder kemiske stoffer, der kan fremkalde nældefeber.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Medicin

Nældefeber kan behandles med allergimedicin de såkaldte antihistaminer. Antihistaminer kan købes i håndkøb. Nogle antihistaminer virker sløvende og er derfor særligt velegnede til natten. Apoteket kan fortælle dig, hvilken slags antihistaminer, dit barn kan tage. I særlige svære tilfælde kan lægen ordinere binyrebarkhormon.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Langt de fleste børn oplever kun et enkelt eller to tilfælde af nældefeber og så er der ingen grund til at kontakte lægen. Er der en kendt årsag til nældefeberen, bør denne undgås.

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet får flere tilfælde af nældefeber. Hvis nældefeberen ikke forsvinder i løbet af 24 timer.

Kontakt lægen med det samme

I de yderst sjældne tilfælde, hvor nældefeberen kompliceres med hævelse i ansigtet (omkring øjnene og overlæben) og i mundhulen.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region