Udarbejdet af:

Kønsvorter

Condyloma acominatum (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Kønsvorter skyldes en infektion med et virus i huden. Kønsvorter smitter og kan være tegn på seksuel kontakt. Men kønsvorter kan også smitte ved anden - ikke seksuel - tæt kontakt. Hvis der er i øvrigt er mistanke om seksuelt misbrug af et barn, vil tilstedeværelsen af kønsvorter styrke mistanken. Lægen kan behandle kønsvorter med en væske.

Kønsvorter (kondylomer) skyldes et virus og er smitsom.

Kønsvorter giver ingen gener og opdages derfor tilfældigt. De ses hyppigst omkring endetarmsåbningen og er som regel samlet i en mindre gruppe. Kønsvorterne kan også ses på skamlæber og penis. Hver kønsvorte ligner et lille (50-55 mm) blomkålshoved på en kort stilk. Farven veksler fra hudfarvet til mørkebrun.

Kønsvorter ses langt hyppigst hos voksne, men kan også findes på børn. Hos voksne betragtes kønsvorter som en kønssygdom, idet den oftest overføres seksuelt. Hos børn er situationen anderledes, idet kønsvorter også kan overføres ved anden – ikke seksuel - tæt kontakt. Det er ikke kendt, hvor mange procent af kønsvorterne hos børn, der skyldes seksuel kontakt og hvor mange der skyldes anden – ikke seksuel - tæt kontakt.

Erfaringsmæssigt har det vist sig, at de fleste børn med kondylomer, og specielt børn under 2 år, ikke har været udsat for seksuelt misbrug. Hvis kønsvorterne er lokaliseret lige inden for endetarmsåbningen eller lige inden for de ydre skamlæber, bør man mistænke seksuelt misbrug. Hvis der i øvrigt er mistanke om seksuelt misbrug af et barn, vil tilstedeværelsen af kondylomer styrke mistanken.

Kondylomer behandles med ætsende medicin (podophyllin), som lægen kommer på vorten flere gange. I svære tilfælde kan kønsvorterne fjernes kirurgisk.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Kønsvorter smitter ved tæt kontakt. Hos voksne overvejende ved seksuel kontakt og hos børn overvejende ved anden ikke seksuel kontakt.

Daginstitution:
Der kan gå fra 3 uger til 8 måneder fra at barnet bliver smittet og til at kønsvorterne kan ses. Et barn kan blive smittet under fødslen eller ved fællesbad og afvaskning. Børn der har kønsvorter, bør derfor ikke have fællesbad med andre børn og håndklæder, vaskeklude holdes adskilt.

Medicin

Kønsvorter behandles med podophyllin spiritus 20%, som lægen en gang ugentligt påsmører. Væsken afvaskes efter 2-8 timer.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Hvis du selv har kønsvorter, bør du være ekstra forsigtig ved badning af barnet og skiftning af bleer.

Kontakt lægen i morgen

Når du mistænker kønsvorter.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region