Udarbejdet af:

Tredagesfeber

Eksanthema subitum (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

En mild børnesygdom, som man kun kan få en gang i sit liv. Efter 3 dage med feber får barnet udslæt. Hvis dit barn er sløvt, skal du ringe til lægen med det samme.

Tredagesfeber er en meget smitsom børnesygdom, som er forårsaget af et virus. Navnet tredagesfeber hentyder til, at barnet først har feber i 3 dage og derefter får et lyserødt udslæt over det meste af kroppen, samtidig med at feberen falder.

Sygdommen ses kun hos børn i alderen ½ år til 3 år. Allerede efter 2 års alderen har langt hovedparten af børnene haft tredagesfeber. Barnet kan kun få sygdommen en gang i sit liv.

Sygdommen starter med feber som varer i 3 dage. Temperaturen bliver ofte høj 39-40ºC, men barnet er ikke særligt påvirket. Det vil sige, at barnet gerne vil se TV, høre radio eller kan afledes ved, at man leger med det, eller ved at læse højt for det.

Samtidig med at feberen forsvinder, udvikler barnet et rødt udslæt. Udslættet begynder på brystet og halsen og breder sig senere over det meste af kroppen. Det består af meget små lyserøde pletter, der forsvinder når man trykker med en finger på dem. Dette er i modsætning til de pletter, der ses ved hjernehindebetændelse.

Udslættet ved tredagesfeber varer aldrig særlig længe og kan forsvinde allerede efter nogle timer og holder sig højst i 1-2 dage.

Der findes ingen behandling for sygdommen.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Sygdommen er meget smitsom og smitter gennem luften. Der går 5-15 dage fra barnet har været udsat for smitte, til det får feber.

Daginstitution:
Barnet holdes hjemme indtil temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Hvad du selv kan gøre

Barnet skal være let påklædt og opholde sig i et køligt rum for at få temperaturen til at falde. Barnet skal have rigeligt at drikke, da det mister væske, når det har feber. Barnet behøver ikke at ligge i sengen, da det ikke er påvirket af sygdommen.

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet har feber og ikke vil drikke.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet virker sløvt (ligger helt stille i sengen og ikke vil høre historie eller lege). Hvis temperaturen er over 40,5ºC.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region