Udarbejdet af:

Rejsediarré

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

De fleste, der har været på længere rejser i udlandet, kender til rejsediarré med hyppig vandige afføringer. Sygdommen starter typisk meget pludseligt og varer 3-4 døgn. De fleste får samtidig turevise smerter i maven med kvalme og eventuelt opkastninger. Enkelte får feber op til 38.5°C.

Den vigtigste behandling ved rejsediarré er væske. Det meget anvendte cola og 7-up til børn kan kun anbefales ved fortynding. Der skal anvendes en blanding af 3 dele vand til 1 del softdrink - hvis man bruger cola eller 7-up ufortyndet, er der en risiko for, at tilstanden forværres.

Den vandtynde afføring og opkastningerne opstår, fordi de bakterier eller virus der er kommet ned i tarmsystemet danner giftstoffer. Det er giftstofferne, der er skyld i rejsediarré. Derfor nytter det ikke noget at bruge antibiotika. Godt nok vil bakterier blive slået ihjel af antibiotika, men giftstofferne er allerede dannet og vil fortsat give diarré og opkastning. Samtidig fører antibiotika til yderligere vandtynde afføringer - det er en kendt bivirkning til antibiotika. Kun hvis barnet har diarré i mere end 1 uge, hvis der er blod i afføringen eller temperaturen er over 38,5°C, kan barnet havde brug for antibiotika - men tal med lægen først.

Som nævnt er væske utroligt vigtigt, fordi barnet mister væske, når det lider af diarré og opkastninger. Men hvad må barnet spise? Stort set alt og især barnets yndlingsretter. De giftstoffer der fører til rejsediarré udskilles hurtigere, hvis barnet får noget at spise. Med andre ord, barnet bliver rask af at spise mad. Men samtidig vil mad føre til øgede mavesmerter og øget diaré i en kort periode. Der er derfor ikke andet at gøre, end at prøve sig frem. Lad barnet få den mad, som det synes bedst om  - men kun ganske lille portion. Går det godt efter 30 minutter, kan du give barnet en lidt større portion. Hvis selv små portioner mad udløser mavesmerter, diarré eller opkastning - må du vente nogle timer, før du prøver igen.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Kontakt lægen i morgen

Hvis diarréen forsætter i mere end 1 uge.
Hvis barnet har opkastninger, diarré og feber mere end i 2 dage.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet bliver slapt og sløvt.
Hvis der er blod i afføringen og feber kommer over 38.5°C.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region