Udarbejdet af:

Sår

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Alle børn har prøvet at få et sår der bløder, enten ved stik- eller snitskade i huden eller efter en hudafskrabning. Langt de fleste sår kan behandles hjemme af forældre eller andre voksne.

Ligegyldigt hvor såret er placeret eller hvor stort/dybt såret er, bør den voksne gøre følgende:

  • stoppe blødning
  • rense såret for snavs
  • afgøre om såret kan klares hjemme eller lægen skal kontaktes
  • forbinde såret
  • afgøre om barnet skal vaccineres mod stivkrampe
  • holde øje med tegn på betændelse

Et sår heler op i løbet af 8-12 dage. De første 1-2 dage renser kroppen selv såret. Medens det står på er såret væskende og snasket. På 3-5 dagen dannes der en skorpe over såret og på 6-8 dagen vokser huden ind under skorpen. Endelig falder skorpen af og afslører et ar efter 8-12 dage.

Hvis der opstår betændelse i såret, viser det sig ved hævelse, varme, rødme og ømhed. Alle 4 tegn skal være til stede på samme tid. De første dage efter ulykken snasker såret, og nogle tror derfor, at der er betændelse i såret - men det er der ikke - det er kroppen, der renser såret. Betændelse viser sig tidligst efter to døgn.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Hvad du selv kan gøre

Bløder det fra et sår, skal blødningen stoppes. Blødningen stoppes med et fast tryk mod såret med gaze i 5 minutter. Et lommetørklæde eller et stykke køkkenrulle kan også bruges. Derefter kan du forsigtigt se til såret. Hvis der er snavs i såret, skal det vaskes med vand og sæbe, til det er rent. Til sidst sætter du et plaster over såret, sådan at sårrandene passer sammen. Der må ikke komme vand på såret i 2 dage.

Kontakt lægen i morgen

Hvis der kommer rødme, varme, ømhed og hævelse omkring såret, det kan være tegn på betændelse.

Hvis du er i tvivl om at barnet er vaccineret mod stivkrampe. Børn bliver vaccineret mod stivkrampe når de er 3, 5 og 12 måneder. Når de har fået 3 vaccinationer, er de beskyttet i 5 år. Børn bliver vaccineret igen når de er 5 år og så er de beskyttet i mindst 10 år. Det betyder at alle børn over 1 år, der har fulgt det danske vaccinations-program, er beskyttet indtil de er 15 år. Er barnet under 1 år, bør du kontakte lægen. Såfremt barnet ikke har fulgt vaccinationsprogrammet og får en sårskade skal det vaccineres mod stivkrampe hurtigst muligt, og der bør normalt ikke gå mere end 24 timer efter ulykken, før barnet bliver vaccineret.

Kontakt lægen med det samme

Hvis blødningen ikke stopper efter et fast tryk i 5-10 minutter. Hvis såret ikke kan vaskes rent. Hvis såret er så stort, at det skal syes eller limes. Størrelsen og placeringen af såret er afgørende for, om såret skal limes eller syes. Et sår i ansigtet der gaber mere end ½ cm bør limes eller syes. Sår andre steder på kroppen bør ses af en læge, hvis det gaber mere end 1 cm.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region