Udarbejdet af:

Øjenbetændelse

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Mange forkølede børn får øjenbetændelse med gule klatter i øjnene. En sådan øjenbetændelse skal ikke behandles med øjendråber. I andre tilfælde kan det blive nødvendigt at dryppe barnets øjne med antibiotika.

Betændelse i øjets slimhinde ("det hvide i øjet") skyldes bakterier eller virus. Den hyppigste form for øjenbetændelse ses som led i en forkølelse. Typisk ses der gule klatter i begge øjne, mens det hvide i øjnene ikke er rødt. En sådan øjenbetændelse skal ikke behandles med øjendråber, og barnet kan uden videre sendes i daginstitution.

En anden slags øjenbetændelse, der skyldes bakterier, viser sig typisk ved at det hvide i det ene øje bliver rødt og der ses klistret og gult, tykt pus i øjenkrogen. En sådan øjenbetændelse skal behandles med øjendråber, og barnet kan først sendes i daginstitution efter, at behandling med øjendråber er startet.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Øjenbetændelse er stærkt smitsom. Husk derfor at vaske hænder efter berøring af barnets øjenomgivelser. Renses begge øjne, må man bruge et rent kompres/vat til hvert øje. Barnet fører ofte betændelsen fra det ene øje til det andet.

Daginstitution:
Et barn med udtalt øjenbetændelse, det vil sige kraftig pusflåd, tydelig lysskyhed og hvor det hvide i selve øjet er rødt, holdes hjemme, indtil barnet er undersøgt af lægen og evt. behandlet med øjendråber.

Det samme gælder, hvis øjenbetændelsen har varet mere end 1 uge. Der er derimod ingen grund til at holde det barn hjemme, som har en almindelig øjenbetændelse, selv om der er pusklatter i øjet. Forkølede børn med øjenbetændelse har således krav på at blive modtaget i daginstitution eller dagpleje, uden at de er sat i behandling med øjendråber.

Under tiden optræder øjenbetændelse som epidemier i daginstitutionen og er næsten ikke til at udrydde. Så kan det være nødvendigt, at barnet bliver hjemme til alle tegn på betændelse er forsvundet.

Medicin

Skyldes betændelsen i øjet bakterier skal øjnene dryppes med øjendråber der indeholder antibiotika. Øjnene dryppes indtil de ser normale ud - det vil sige uden rødme og  pus.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Er barnet forkølet og har gule klatter i begge øjne kan du selv rense øjnene flere gange dagligt med rent vand fra vandhanen. Er øjnene røde eller har øjenbetændelsen varet i over en uge, bør du kontakte din læge.

Kontakt lægen i morgen

Skyldes betændelsen i øjet bakterier, skal øjnene dryppes med øjendråber, der indeholder antibiotika (på recept). Øjnene dryppes indtil de ser normale ud, det vil sige uden rødme og pus - dog mindst i 5 dage. Hvis betændelsen ikke forsvinder, kan den lægen pode for virus og bakterier for at fastslå infektion.

Kontakt lægen med det samme

Hvis det hvide i øjet er rødt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region