Udarbejdet af:

Knæsmerter

Osgood-Schlatter (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Osgood-Schlatter ses hos pubertetsbørn. Smerter, ømhed og hævelse ved skinnebensspidsen kommer snigende og forstærkes, når benet strækkes mod modstand. Behandlingen er aflastning. Barnet bliver rask igen og kan dyrke sport som andre børn.

Osgood-Schlatter er en knælidelse, der typisk ses hos drenge i alderen 10 – 15 år og hos piger i alderen 8 – 13 år. Ofte er begge knæ ramt. Barnet klager over smerter i knæet uden, at det er kommet til skade. Smerterne i knæet forværres ved løb, hop og trappegang. Typisk vil smerterne blive forstærket, hvis barnet skal strække benet mod modstand. Lige under knæskallen på skinnebenet føles en øm bule.

Behandlingen af Osggod-Schlatter er i første omgang helt ophør med aktivitet, der udløser smerterne og smertestillende medicin. Efter flere uger kan man starte med ganske let genoptræning af knæet og kun til smertegrænsen. Det er helt afgørende, at barnet ophører med aktivitet, når det får ondt i knæet.

Alle børn med Osgood-Schlatter bliver raske, men der kan gå fra måneder til år, før barnet kan dyrke sport på maksimal styrke.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Medicin

Smertestillende medicin som paracetamol kan mindske smerterne.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Det er afgørende at barnet ophører med de aktiviteter, der udløser smerterne. Det vil typisk være fodbold, håndbold og badminton. Fritagelse fra gymnastik i skolen vil ofte være nødvendigt i en periode. Når barnet kan gå og løbe uden smerter startes der langsomt genoptræning. Om natten kan der opstå smerter som kan lindres med smertestillende medicin.

Kontakt lægen i morgen

Når barnet klager over gentagne tilfælde at smerter i knæet i forbindelse med fysisk aktivitet. Hvis barnet klager over smerter i benet og halter. Lægen kan ordinere smertestillende medicin (Ibuprofen) på recept.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region