Udarbejdet af:

Forbrændinger

Ambustio (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Antallet af børn der blive forbrændt er faldet igennem de sidste 10-20 år. Men forbrændinger er stadig en hyppig ulykke blandt småbørn. Halvdelen af alle forbrændinger opstår ved skoldning fra kogende vand, varm kaffe eller varm mad samt fra kogeplader - altså i køkkenet. En anden hyppig årsag til forbrændinger er åben ild.

Temperaturen ved skoldninger er forbavsende lave. Vand der er 54 grader varmt giver dybe forbrændinger i løbet af kun 30 sekunder. Men også vand, der bare er 44 grader varmt, kan ved længere påvirkning skade barnet.

Forbrændinger opdeles i grader afhængigt af hvor dyb skaden er:

1. grads forbrænding. Strækker sig kun ned i den øverste del af huden. Viser sig ved en rødme af huden og smerter. Typisk eksempel er solskoldning.

2. grads forbrænding. Strækker sig ned igennem hele huden. Viser sig ved smerter, rødme, hævelse af huden og blærer. Blærer er væskefyldte hulrum lige under huden - som bobler på huden. Typisk eksempel er skoldning med varm kaffe eller te.

3. grads forbrænding. Strækker sig ned under huden - ned i fedt og muskler. Viser sig ved en skorpe der kan være hvid eller brun og som dækker et dybt sår. Der er ingen rødme eller blærer. En 3 grads forbrænding gør ikke ondt, fordi nerverne er ødelagt. Typisk eksempel er forbrænding fra åben ild eller kogende vand.

En 1. grads forbrændingen giver ikke længerevarende gener. Udover svien i området 1-2 dage er der ingen gener.

En 2 grads forbrænding heler op på 2-3 uger, afhængig af hvor stor og dyb forbrændingen er. De dybe 2 grads forbrændinger heler op med ar, medens de mere overfladiske heler op uden ar.

En 3 grads forbrænding kan ikke hele, enten må der transplanteres hud over skaden eller også skrumper såret med svære ar til følge.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Hvad du selv kan gøre

Ved enhver forbrænding skal du straks skylle med lunken vand i mindst 1 time. Ofte er 1 time ikke nok. Du skal forsætte med at skylle, indtil smerterne er forsvundet. De fleste børn vil sige, at der ingen smerter er så længe forbrændingen er under vand, men at det igen gør ondt, når der ikke er vand på området. Du skal blive ved med at skylle indtil barnet siger, at det ikke gør ondt, selv når der ikke er vand på forbrændingen. Drejer det sig om forbrænding på hånden eller foden, kan du stikke foden eller hånden ned i en balje lunken vand. I andre tilfælde kan du skylle med en bruser eller lægge omslag med lunken vand på det forbrændte sted.

Hvis forbrændingen er så stor eller dyb, at du vælger at køre til lægen, er det vigtigt at komme vand på forbrænding på vej til skadestuen. Lunken vand fra vandhanen eller havvand er velegnet. Når du er færdig med at skylle - barnet siger det ikke gør ondt længere - skal du dække forbrændingen med en forbinding.

Kontakt lægen i morgen

Hvis der nogle dage efter forbrændingen opstår varme, rødme, ømhed og hævelse omkring forbrændingen, kan det være tegn på betændelse, som skal behandles.

Det er vigtigt, at barnet er vaccineret mod stivkrampe. Børn bliver vaccineret mod stivkrampe når de er 3, 5 og 12 måneder - herefter er de beskyttet i 5 år. Børn bliver vaccineret igen når de er 5 år - herefter er de beskyttet i mindst 10 år. Det betyder at alle børn over 1 år, der har fulgt det danske vaccinations-program, er beskyttet indtil de er 15 år.  Der bør ikke gå mere end 24 timer efter ulykken, før barnet bliver vaccineret.

https://www.sygeboern.dk/vaccinationer

 

Kontakt lægen med det samme

Hvis forbrændingen er meget stor, hvis der er store blærer, eller hvis huden er gået i stykker. Det vil sige ved alle 2 og 3 grads forbrændinger.

Er barnet under 1 år, bør du altid kontakte lægen ved en forbrænding.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region