Udarbejdet af:

Hovedpine

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Hovedpine er meget hyppig i skolealderen, men sjældent hos børn under 5 år. Spændingshovedpine er langt den hyppigste form for hovedpine. Smerterne føles som et stramt bånd om hovedet og nakkemusklerne vil tit være ømme. Også migræne forekommer hos børn. De fleste tilfælde af hovedpine kan klares med almindelig håndkøbsmedicin. Du skal kontakte lægen med det samme, hvis barnet samtidig med hovedpinen har besvær med at tale, bliver sløv eller får besvær med at styre arme eller ben.

Hvert tredje barn i skolealderen klager over hyppig tilbagevendende hovedpine; medens hovedpine kun sjældent ses hos børn under 5 år. De almindeligste former for hovedpine er spændingshovedpine og migræne. Især spændingshovedpine er almindelig og man regner med, at godt halvdelen af alle skolebørn har oplevet spændingshovedpine. Migræne er mere sjældent, men inden puberteten vil cirka 10 % have haft et eller flere anfald af migræne.

Spændingshovedpine føles som et stramt bånd omkring hovedet. Smerterne er lette til moderate. Hos de fleste børn varer spændingshovedpinen  fra 30 minutter til få dage. Spændingshovedpine opstår - som navnet antyder - af spændinger i muskulaturen. Derfor vil de fleste børn være ømme i nakkemusklerne og skuldermusklerne. Musklerne bliver spændte, når barnet er stresset eksempelvis ved problemer i skolen, ængstelse eller forventning om noget nyt eller spændende. Forkerte siddestilling i skolemøbler eller foran fjernsyn/PC-er kan også fører til spændte muskler og dermed spændingshovedpine. Endelig er tænderskæren og dårligt syn almindelige årsag til spændingshovedpine.

Migræne sidder ofte i panden eller den ene eller begge tindinger. Smerten kommer i anfald og beskrives som kraftig og dunkende eller hamrende. Smerten forværres, når barnet bevæger sig og barnet vil derfor helst ligge helt stille. Hovedpinen varer oftest 1-6 timer, men kan vare helt op til 48 timer. Nedsat appetit, kvalme, opkastning, lys- og lydoverfølsomhed er almindelig. Barnet vil derfor helst være i et rum uden lys og lyd. Børnene er ofte blege og stille. Et migræneanfald kan udløses af spænding, problemer, angst, sult og for lidt søvn. Hos enkelte børn udløses migræne af bestemte fødemner - herunder hyppigt sukker. Det er typisk at søskende eller forældre også har migræne.

Svulster i hjernen kan give hovedpine, men det er en yderst sjælden årsag til hovedpine. Ofte vil barnet da vågne op med voldsom hovedpine, have kraftige opkastninger og besvær med at bevæge sig normalt omkring.

En hyppig årsag til hovedpine er infektioner med feber. De fleste infektioner (influenza, forkølelse osv) giver hovedpine. Man skal være særlig opmærksom, hvis barnet har høj feber, hovedpine og samtidig er nakkestiv - det kan være tegn på meningitis.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Medicin

Både spændingshovedpine og migræne kan klares med almindelig smertestillende håndkøbsmedicin som for eksempel paracetamol. Du skal være opmærksom på at et dagligt forbrug af smertestillende medicin kan føre til hovedpine. Hvis barnet lider af migræne og almindelig smertestillende medicin ikke er nok, kan lægen ordinerer særlig medicin mod migræne.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Det er muligt at forebygge hovedpine. Sørg for at barnet får regelmæssig søvn, spiser regelmæssigt og dyrker alsidig motion. De møbler som barnet sidder ved, skal være indrettet sådan, at spændinger i muskulaturen undgås. Hvis barnet skærer tænder, bør tandlægen undersøge bidfunktionen. Barnets syn bør testes hos optiker eller øjenlæge.

Kontakt lægen i morgen

Hvis hovedpinen tager til - enten i hyppighed eller sværhedsgrad. Hvis barnet lider af migræne og almindelig smertestillende medicin ikke er nok.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet samtidig med hovedpinen har besvær med at tale, bliver sløv eller får besvær med at styre arme eller ben. Hvis barnet både har hovedpine, feber og er stiv i nakken.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region