Udarbejdet af:

Kold lungebetændelse

Mycoplasma Pneumonia (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Alle børn med kold lungebetændelse har feber. Kold lungebetændelse rammer hovedsageligt børn over 5 år. En kold lungebetændelse starter som en almindelig forkølelse med ondt i halsen, hovedpine, løbende og tæt næse, let temperatur forhøjelse og tør hoste. Enkelte børn bliver rigtig syge og har besvær med at få vejret. Du skal ringe til lægen med det samme, hvis barnet får besvær med at trække vejret.

Det er en udbredt opfattelse at kold lungebetændelse er en farlig lungebetændelse, hvor man ikke har feber - det er helt forkert. Alle med kold lungebetændelse har feber og sygdommen er i langt de fleste tilfælde ikke særlig alvorlig.

Sygdommen kaldes kold lungebetændelse på grund af en særlig reaktion i blodet hos de syge. Betegnelsen "kold" har ikke noget at gøre med om man har feber eller ej - alle med kold lungebetændelse har feber.

Sygdommen skyldes betændelse i luftvejene med en bestemt bakterie, den kaldes mycoplasma. Kold lungebetændelse rammer hovedsageligt de lidt større børn og er sjælden hos børn under 5 år. Sygdommen forekommer hvert vinter, men cirka hvert 4 år ses rigtig mange tilfælde - en såkaldt epidemi. 

En kold lungebetændelse udvikler sig som en almindelig forkølelse med ondt i halsen, hovedpine, løbende og tæt næse, let temperatur forhøjelse og tør hoste. Enkelte bliver rigtig syge og har besvær med at få vejret. Men langt de fleste mærker kun sygdommen som en almindelig forkølelse. Sygdommen er langvarig og mange børn hoster i op til 3-4 uger. Da man godt kan få sygdommen flere gange efter hinanden i løbet af denne samme vinter, vil enkelte være generet af hoste i flere måneder.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Kold lungebetændelse er meget smitsom. Sygdommen smitter igennem luften - for eksempel ved hosten. På steder hvor mange børn er samlet - skoler og daginstitutioner - kan sygdommen hurtigt sprede sig. Det varer 2-3 uger fra man er udsat for smitte, til man bliver syg.

Daginstitution:
Barnet holdes hjemme til temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Medicin

En kold lungebetændelse kan behandles med en særlig slags antibiotika - almindelig penicillin virker ikke. Du kan med fordel give barnet febernedsættende medicin (f.eks paracetamol) til natten, så sover barnet bedre. Hosterefleksen er en naturlig forsvarsmekanisme mod røg, slim eller snot og bør ikke undertrykkes med hostemedicin.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Barnet skal være let påklædt og opholde sig et i køligt rum for at få temperaturen til at falde. Barnet skal have rigeligt at drikke, da det mister væske, når det har feber. Hostestillende midler bør så vidt muligt ikke anvendes. Man kan prøve med kamillete, lunken citronvand eller varm honningmælk for at få løsnet slimet og lindret hosten (honning må ikke gives til børn under 1 år). Hæves hovedgærdet på sengen, vil det forbedre vejrtrækningen og sikre, at barnet synker slimet. Om natten kan hosten være så generende for børnene, at de ikke kan sove. Hostestillende medicin kan da anvendes.

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet hoster i mere end 5 dage og har feber. 

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet har besvær med vejrtrækningen.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region