Udarbejdet af:

Bidsår

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Bidsår fra kat, hund og mennesker er ikke sjældne og risikoen for, at der opstår betændelse i såret er stor. Særligt farligt er bidsår i hånden eller dybe bid og i de tilfælde skal lægen kontaktes med det samme. Andre bidsår skal vaskes grundigt med sæbe.

De fleste børn klapper og leger med dyr uden, at der opstår problemer. Men bid fra hund, kat eller mennesker er ikke sjældne. I mundhulen hos dyr og mennesker findes mange forskellige bakterier, som ved bid kan overføres til barnet. Hvis bidet går gennem huden og det bløder, er der risiko for betændelse.

Omkring halvdelen af alle børn, der bliver bidt af en kat, hund eller et menneske, udvikler betændelse, der hvor barnet blev bidt. Der er størst risiko for betændelse, hvis barnet er blevet bidt i hånden eller hvis bidsåret er gået dybt ned i huden. I de tilfælde anbefales det, at barnet med det samme begynder behandling med penicillin, også selv om der ikke er tegn på betændelse.

Betændelsen viser sig først et par dage efter, at barnet er blevet bidt. Omkring bidsåret opstår der varme, rødme, hævelse og ømhed. Der kan også udvikle sig bylder omkring bidsåret. I mere udtalte tilfælde med betændelse, kommer der røde streger omkring såret, barnets lymfekirtler hæver og barnet får feber. Hvis barnet er blevet bidt i hånden, vil betændelsen kunne vise sig på følgende måde:

Efter et par dage kommer der varme, rødme, hævelse og ømhed omkring såret. Senere kommer der røde streger, der begynder ved såret og breder sig opad armen. Det ser ud som om barnet har tegnet sig på armen med en rød kuglepen. Barnet klager over at det gør ondt i armhulen og her kan man mærke ærtstore ømme lymfekirtler. Til sidst får barnet feber og bliver alment dårligt.

Opstår der betændelse i bidsåret, skal barnet behandles med penicillin.

Der er ingen grund til at være bange for hundegalskab. Der har de seneste mange år ikke været et eneste tilfælde af hundegalskab i Danmark.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Hvad du selv kan gøre

Hvis det ikke bløder, skal bidet vaskes grundigt med sæbe. Bløder det fra bidet, skal blødningen stoppes. Blødningen stoppes med et fast tryk mod såret med gaze i 5 minutter. Et lommetørklæde eller et stykke køkkenrulle kan også bruges. Herefter vaskes såret grundigt med sæbe. Husk at undersøge om barnet skal vaccineres mod stivkrampe.

Kontakt lægen i morgen

Hvis der kommer rødme, varme, hævelse og ømhed omkring såret, det kan være tegn på betændelse. Hvis der opstår bylder omkring bidsåret. Hvis du er i tvivl om barnet er vaccineret mod stivkrampe.

Børn bliver vaccineret mod stivkrampe når de er 3, 5 og 12 måneder. Når de har fået 3 vaccinationer, er de beskyttet i 5 år. Børn bliver vaccineret igen når de er 5 år og så er de beskyttet i mindst 10 år. Det betyder at alle børn over 1 år, der har fulgt det danske vaccinations-program, er beskyttet indtil de er 15 år. Er barnet under 1 år, bør du kontakte lægen. I særlige tilfælde, hvor såret er forurenet med jord eller gadesnavs, og barnet fik sidste vaccination mod stivkrampe for mere end 2 år siden, skal barnet vaccineres igen. Der bør ikke gå mere end 24 timer efter bidet, før barnet bliver vaccineret.

Kontakt lægen med det samme

Hvis blødningen ikke stopper efter et fast tryk i 5-10 minutter. Hvis såret ikke kan vaskes rent. Hvis såret gaber så meget, at det skal syes eller limes. Hvis barnet er blevet bidt i hånden. Hvis bidsåret er dybt. Hvis barnet får feber.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region