Udarbejdet af:

Fnat

Scabies (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Fnat skyldes en mide, der graver sig ned i barnets hud. Sygdommen viser sig ved et stærkt kløende udslæt, især på barnets fødder, hårbund og ansigt. Da fnat kan smitte, ses der tit flere tilfælde i familien eller i daginstitutionen. Hele familien skal behandles og kuren skal gentages efter 1 uge. Selv om barnet er blevet rask og alle miderne er døde, kan det godt blive ved med at klø i op til 3 uger efter afsluttet behandling.

Af en eller anden grund er fnat igen blevet hyppig i Danmark, men man ved ikke hvorfor. Fnat ses i alle aldre og tit hos børn. På skolen, i børnehaver og i daginstitutioner kan fnat brede sig meget hurtigt.

Fnat fremkaldes af en mide, der lever i huden. Den gravide hunmide - den er lige under ½ mm lang og kan derfor knapt ses med det blotte øje - graver sig på få minutter ned under huden. Her borer den en tunnel (fnatgang), hvor den efterlader afføring og lægger sine æg. Æggene klækkes i løbet af få dage og udvikler sig - over de næste 3 til 4 uger - til voksne mider. De voksne mider kan leve på barnets hud i 4-5 uger og i den tid bliver mange hunmider befrugtet. Og sådan fortsætter det, indtil der startes behandling.

Fnatmiden overføres som regel, når børnene leger og tumler sammen. Da fnatmiden kan overleve op til et døgn på tøj, møbler og gulve, kan fnat også overføres fra omgivelserne.

2 til 4 uger efter at barnet har fået fnatmide på sig, begynder det at klø. Kløen, der er værst om natten, bliver værre og værre for hver dag. Kløen kan blive så kraftig, at barnet kradser huden til blods. Hos børn findes fnatmiden typisk på fødder, hårbund og ansigt men også hænder og navlen kan blive angrebet. Der hvor fnatmiden lever, er huden rød med små blærer. Da det klør, kan der opstå sår der, hvor barnet har kradset.

Det kan være svært at se om et barn har fnat. Der hvor hunmiden har gravet sig ned i huden, kan man (med lup og kraftig lys) se fnatgange.  Det ser ud som om nogen har tegnet fine slyngede streger med en blyant på barnets hud. Det er som regel ikke muligt at se selve fnatmiden, da den ligger helt nede i bunden af fnatgangen.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Tidligere tiders opfattelse af, at smitte kun fandt sted, hvis man lå under samme dyne, holder ikke.

Fnatmiden overføres som regel når børnene leger og tumler sammen. Da fnatmiden kan overleve op til et døgn på tøj, møbler og gulve, kan fnat også overføres fra tøj og møbler.

Vask af barnets tøj ved og sengelinned ved temperatur på over 50 grader Celsius i ti minutter samt grundig rengøring af gulve og møbler kan derfor anbefales. Tænk på hvem I har haft besøg af eller besøgt de sidste 3 uger og giv dem besked om, at de muligvis er blevet smittet. Giv også besked til skolen, børnehaven eller daginstitutionen.

Medicin

Der findes flere forskellige midler mod fnat. Nix-cremen er det mest brugte middel og kan købes i håndkøb. Der er ingen kendte skadelige bivirkninger ved Nix og det kan derfor gives til helt små børn. Først bades og tørres barnet. Hos børn over 3 år smøres hele kroppen (fra kæben og nedefter) ind i et tyndt lag creme. Hos børn under 3 år indsmøres også hårbund og ansigt (dog ikke omkring øjnene og munden). Cremen vaskes af med varmt vand og sæbe efter 8-12 timer. Og så skal barnet have rent tøj på. Det kan være en god ide at starte behandlingen om aftenen, så barnet sover medens lægemidlet virker. Kuren skal gentages efter 5-8 dage, for at være helt sikker på, at alle miderne er dræbte. 

Selv om Nix-kuren dræber alle miderne, kan kløen fortsætte i 2-3 uger. Det er ikke tegn på at behandlingen ikke virker. En sådan kløe behandles med binyrebarkhormon-creme, der kan købes i håndkøb på apoteket.

Alle i familien skal behandles på samme tidspunkt. Selv det ikke klør hos et familiemedlem, kan der godt være fnatmider og dermed risiko for, at barnet igen smittes med fnat.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Hvis du er sikker på, at barnet har fnat, kan du godt selv behandle det. Nix-cremen kan købes i håndkøb. Husk at alle i familien skal behandles 2 gange.

Barnets tøj og sengelinned skal vaskes ved temperatur på over 50 grader Celsius i ti minutter - så dræbes alle miderne.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du mistænker fnat, men ikke er helt sikker. Lægen kan fører en knappenål ned i bunden af fnatgangen. Fnatmiden vil da hænge sig fast på nålen og lægen kan derefter se miden i sit mikroskop. Så ved man hvad kløen skyldes.

Hvis det stadig klør 3 uger efter afsluttet behandling.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region