Udarbejdet af:

Trivsel & vækst

Børn vokser ikke lige hurtigt hele tiden. Det første år tredobler barnet sin vægt, herefter tager det noget mindre på. Væksten i højden er størst de første 2 år, hvor barnet vokser 30-40 cm. Op igennem barndommen og indtil puberteten begynder, vokser barnet 5-6 cm om året. Ved puberteten sætter den sidste slutspurt ind med en vækst på 8-10 cm om året.

Barnets vækst - stigningen i højde og vægt - fortæller dig, hvordan dit barn trives. Hvis barnet vokser, som det skal, betyder det, at dit barn trives. Hvis barnet ikke vokser, som det skal, er det et faresignal og kan være tegn på, at dit barn er syg. Det er vigtigt at gøre sig klart, at børn ikke kan sammenlignes. Nogle børn er små, andre høje og nogle er tykke og andre tynde - ligesom forældre er forskellige.

Det er barnets egen personlige vækst, der er vigtig. Et barn der ved fødslen vejer 2400 gram vil - hvis det vokser som det skal - veje 6,5 kg, når det er 6 måneder gammelt. Medens et barn der vejede 4500 gram ved fødslen, vil veje 10 kg, når det er 6 måneder. Det store barn vil altså tage mere på end det lille barn, selvom begge børn har taget på som de skal - og altså trives.

Ude til venstre kan du klikke dig ind på dit barns alder og køn. Her kan du se, hvor meget dit barn skal veje og hvor højt det skal være - hvis det trives. Her har du også mulighed for, at læse om forskellige årsager til, at barnet ikke vokser, som det skal, samt se hvornår du bør kontakte lægen.

Læs videre om Piger 0-5 år