Øjenskader
Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet
Selv om øjet ligger godt beskyttet inde i sin hule, er det ikke sjældent, at børn får øjenskader. Alle øjenskader skal tages alvorligt og de fleste bør vurderes af en læge.
Den hyppigste skade er et fremmedlegeme i øjet. Det kan for eksempel være grus, sandkorn eller jord, som barnet har fået i øjet. Øjet begynder at løbe med vand, og barnet gnider sig hele tiden i øjet. Senere bliver det hvide i øjet rødt. Det kan være meget vanskeligt for forældre at se fremmedlegemet, fordi det ofte gemmer sig oppe under det øverste øjenlåg.
En anden hyppig øjenskade er sår på hornhinden. Hornhinden er den usynlige hinde, der dækker og beskytter pupillen og regnbuehinden (det "farvede" i øjet). Et sår på hornhinden kan opstå ved berøring af øjet, for eksempel en fingernegl eller en svirpende gren. Øjet begynder at løbe i vand og pupillen (det sorte hul) bliver mindre - prøv at sammenligne med størrelsen af det sorte hul i det raske øje. Typisk vil barnet klage over stærke smerter i øjet.
Et blåt øje er heller ikke så sjældent. Det opstår som følge af et slag mod øjet - for eksempel en arm eller en knytnæve. Den blå farve opstår, fordi slaget har ført til blødninger inde under huden og blod bliver med tiden blåt og til sidst sort.