Udarbejdet af:

Lussingesyge

Erythema infectium (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

En mild børnesygdom, som man kun kan få én gang i sit liv.

Lussingesyge, der skyldes betændelse med et virus, kaldes også for "den femte børnesygdom". Typisk er det børn i skolealderen, der rammes. Lussingesyge optræder som en epidemi (dvs. mange tilfælde på en gang), cirka hvert tredje år fra de sene vintermåneder til tidlig sommer.

Sygdommen forløber mildt hos børn. Næsten halvdelen af børnene opdager end ikke, at de har sygdommen. Nogle børn får feber samt et rødt udslæt på begge kinder. Udslættet ligner rødme efter en lussing - deraf navnet. Enkelte børn føler sig skidt tilpas, har ondt over det hele og får et blegt udslæt over hele kroppen. Sygdommen kan ikke behandles, men forsvinder af sig selv.

Da lussingesyge hos gravide kan udgøre en risiko for fosteret, har der været stor opmærksomhed om sygdommen. To ud af tre gravide kvinder har tidligere - som barn - haft lussingesyge. Da man kun kan få lussingesyge én gang i sit liv, vil der for hovedparten af gravide kvinder ikke være nogen risiko for fostret. Problemet er, at kun de færreste ved, om de har haft lussingesyge tidligere. Det problem kan løses ved at få taget en blodprøve. Her kan man se, om den gravide tidligere har haft sygdommen og derfor ikke har grund til ængstelse.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Sygdommen spredes gennem luften - fortrinsvis ved spyt og hoste. Der går 1-3 uger fra barnet har været udsat for smitte, til det bliver sygt. Da børnene oftest smitter hinanden inden de bliver syge, er det meget svært at undgå sygdommen.

Daginstitution:
Barnet holdes hjemme til temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Hvad du selv kan gøre

Hvis barnet har feber, skal det være let påklædt og opholde sig i et køligt rum. Barnet skal have rigeligt at drikke. Der er ingen grund til at isolere et barn med lussigesyge. På den anden side bør et barn med lussingesyge ikke komme i direkte kontakt med gravide.

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet har feber og ikke vil drikke. Hvis barnet er under 2 år og temperaturen er over 39,0ºC. Hvis du er gravid, og du har været i direkte kontakt med et barn med lussingesyge (med henblik på at få taget en blodprøve).

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet virker sløvt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region