Udarbejdet af:

Ringorm

Dermatofytose (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Ringorm er en infektion i huden forårsaget af svampe. Barnet er som regel ikke generet af ringorm. Sygdommen er smitsom. En eller to ringorme kan behandles med en svampe-creme, der kan købes i håndkøb. Er der mange ringorme, bør barnet undersøges nærmere af lægen og herefter behandles med tabletter.

Ringorm er en hyppig svampeinfektion i huden. Mange børn vil - på et eller tidspunkt af deres liv - opdage et ringformet udslæt på huden. Langt den hyppigste årsag til et sådant udslæt er infektion med svampe. Man skal dog være opmærksom på, at bid af en skovflåt kan udvikle sig til et ringformet udslæt.

Barnet kan blive smittet med svamp fra dyr eller fra mennesker. Tre forskellige slags svampe kan være årsag til ringorm. De to af svampene bruger mennesket som vært, det vil sige svampen lever og overføres fra menneske til barnet. Den tredje svamp bruger dyr som vært, det vil sige svampen lever og overføres fra dyr til barnet.

Ringormen begynder som en lille plet på få mm. Den breder sig til centimeter-store runde pletter, hvor kanten er rød og skællende. Nogle gange klarer centrum af pletten op, som derved synes bleg i forhold til den røde kant, det ligner en "heksering", som den ses i græsplænen. Der kan være flere ringorme ved siden af hinanden, sådan at ringene vokser ind i hinanden nærmest som symbolet på de Olympiske Lege.

Barnet er som regel ikke generet af ringormen. Der kan dog være let kløe.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Ringorm er meget smitsom. Svampene kan overføres fra dyr til barnet ved berøring – eksempelvis når barnet kæler med dyret. Den hyppigste måde smitten sker på er imidlertid fra et menneske til barnet. Det kan ske ved berøring eller brug af samme håndklæde.

Det anbefales at vaske hænder efter direkte kontakt med ringormen.

Daginstitution:
Et barn med ringorm kan godt modtages i daginstitution.

Medicin

Hvis barnet kun har en enkelt eller to ringorme, kan det let behandles med en svampecreme, som kan købes i håndkøb på apoteket. Er der mange ringorme, skal barnet behandles med tabletter, som lægen udskriver på recept.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Barnet smøres med svampe-creme efter apotekets anvisninger. Det er en god ide at undersøge de dyr, som barnet eventuelt har kælet med. Det kan dreje sig om  kat, hund, kalv, hest eller kaniner. Dyret undersøges for ringorm ved at man stryger mod pelsen hårnene og ser efter pletter. Hvis der er pletter i dyrets pels, skal dyret behandles af dyrlægen.

Kontakt lægen i morgen

Hvis ringormen breder sig trods din egen behandling. Hvis der er mere end to ringorme. Hvis du er usikker på, hvad barnet fejler.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region