Udarbejdet af:

Transportsyge

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

De fleste børn har prøvet at blive køresyge, søsyge eller luftsyge. Generne fra transportsyge aftager, når barnet bliver ældre. Kvalme og opkastninger er typiske tegn på transportsyge. Der findes lægemidler der kan lindre eller hindre at transportsyge opstår.

Transportsyge er en fællesbetegnelse for søsyge, køresyge og luftsyge. Årsagen, generne og behandlingen er den samme uanset transportmiddel (bil, skib eller fly).

De fleste børn har i mere eller mindre udtalt grad - prøvet at blive køresyge. Årsagen til køresyge er, at barnet udsættes for bevægelser, som hjernen ikke er vant til. Hjernen har ikke lært, at sammenholde kroppens bevægelser med det barnet ser. Balancecentret i hjernen skal først lære de nye bevægelser at kende. Indtil da udsender hjernen signaler, der fører til køresyge. Når først hjernen har lært bevægelserne at kende ophører køresyge. Det er derfor, at generne fra køresyge aftager, når barnet bliver ældre. Af samme grund kan de fleste børn afvænnes fra at blive søsyge.

Der er stor forskel på de enkelte børn. Nogle børn bliver let køresyge, medens andre børn aldrig oplever køresyge. Man ved ikke hvorfor nogle børn lettere bliver køresyge end andre.

Det typiske tegn på køresyge hos de mindste børn er opkastninger. De mindste børn ved ikke hvad kvalme er og klager i stedet over ondt i maven. Hos de større børn starter køresyge med, at de bliver søvnige og får hovedpine. Ansigtet bliver blegt og så starter kvalmen og opkastninger. Når barnet har kastet op, får det det lidt bedre men kun en kort tid så kommer der nye opkastninger. Tegnene på køresyge kan blive ved i kortere eller længere tid efter, at køreturen er afsluttes. Når det gælder søsyge kan tegnene vare flere timer efter, at sejlturen er afsluttet.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Medicin

Der findes to typer medicin mod transportsyge. Antihistaminer findes som tabletter eller mikstur og kan købes i håndkøb. Scopolamin findes som et plaster der placeres bag øret. Plastret er på recept. Det er væsentligt at gøre sig klart, hvor længe transporten skal varer. Der er nemlig forskel på, hvor længe medicinen virker. Skal barnet ud at sejle i flere dage eller gælder det turen til Spanien, kan scopolamin-plastret med fordel anvendes, det virker nemlig i 3 døgn. Plastret kan dog kun anbefales til børn over 10 år. Til de mindre børn eller kortere ture bør antihistamin anvendes. Alle de midler, man kan købe virker let sløvende. Det er vigtigt at give barnet medicin i god tid - inden det skal ud at køre, sejle eller flyve.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Hvis man ved at barnet har let ved at blive køresyg, kan man:

  • sørge for at barnet har mulighed for at se ud af vinduerne i bilen       
  • placere de større børn på forsædet hvor udsynet er bedst       
  • bede barnet stirre på horisonten       
  • undgå at barnet læser eller tegner       
  • undlade at ryge og spise i bilen       
  • sørge for frisk luft så ofte som muligt       
  • forsøge at få barnet til at sove.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du ved, at dit barn plejer at blive køresyg og det skal ud på en længere rejse. Din læge kan eventuelt skrive en recept på scopolamin-plaster.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region