Udarbejdet af:

Transportsyge

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

De fleste har i mere eller mindre udtalt grad prøvet at blive søsyge. Årsagen til søsyge er, at vi udsættes for bevægelser, som hjernen ikke er vant til. Hjernen har ikke lært, at sammenholde kroppens bevægelser med det, man ser. Balancecentret i hjernen skal først lære de nye bevægelser at kende. Indtil da udsender hjernen signaler, der fører til søsyge. Når hjernen har lært bevægelserne at kende, ophører søsyge. Det er derfor, at generne fra søsyge aftager, når barnet bliver ældre. Af samme grund kan de fleste børn "afvænnes" fra at blive søsyge.

Der er stor forskel fra person til person. Nogle bliver let søsyge, mens andre aldrig oplever søsyge. Man ved ikke, hvorfor det er sådan.

Det typiske tegn på søsyge er opkastninger. De mindste børn ved ikke, hvad kvalme er og klager i stedet over "ondt i maven". Hos de større børn og voksne starter søsyge med, at de bliver søvnige og får hovedpine. Ansigtet bliver blegt og så starter kvalmen og opkastningerne. Når man har kastet op, får man det lidt bedre men kun i kort tid, så kommer der nye opkastninger. Tegnene på søsyge kan blive ved i flere timer efter, at man er kommet i havn.

Søsyge med vedvarende opkastninger fører til væskeunderskud. De første tegn på væskeunderskud er hovedpine, træthed og svimmelhed. Senere opstår der besvær med at synke, uklart syn, muskelkramper, vrøvlet sprog, omtågethed og til sidst bevidstløshed.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Medicin

Der findes to typer medicin mod transportsyge. Antihistaminer findes som tabletter eller mikstur og kan købes i håndkøb. Scopolamin findes som et plaster, der placeres bag øret. Plastret er på recept. Det er væsentligt at gøre sig klart, hvor længe turen skal vare. Der er nemlig forskel på, hvor længe medicinen virker. Skal du ud at sejle i flere dage kan scopolamin-plastret med fordel anvendes, det virker nemlig i 3 døgn. Plastret kan dog kun anbefales til børn over 10 år. Til de mindre børn eller kortere ture bør antihistamin anvendes. Alle de midler, man kan købe virker let sløvende. Det er vigtigt at give barnet medicin i god tid - inden I sejler ud.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Hvis du har let ved at blive søsyg, kan du:

- sørge for at være udenfor
- se på horisonten
- undgå at læse
- undlade at spise
- forsøge at drikke
- sørge for frisk luft
- forsøge at sove eller være beskæftiget
- være ordentligt påklædt

Hvis opkastningerne fortsætter i timevis og den søsyge klager over hovedpine, træthed eller svimmelhed, bør du sejle i havn.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du ved, at du plejer at blive søsyg og skal ud på en længere tur. Din læge kan eventuelt skrive en recept på scopolamin-plaster.

Kontakt lægen med det samme

Hvis den søsyge er uklar, vrøvler eller er bevidsthedspåvirket.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region