Udarbejdet af:

Tandskader

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Tandskader sker hyppigst som følge af fald eller slag mod ansigtet. Skaderne strækker sig fra små blødninger i tandkødet, over en løs tand og til at en eller flere tænder er slået ud.

Det vigtigste er at afgøre, om det drejer sig om en skade på mælketænderne eller på de blivende tænder. Da mælketænderne alligevel bliver skiftet ud med tiden, er der kun sjældent grund til at behandle løse eller tabte mælketænder. Drejer det sig derimod om de blivende tænder, bør der altid sættes ind med behandling.

Det kan altid anbefales, at ringe til børnetandplejen for at høre, om der skal tages et røntgenbillede. Røntgenbilledet skal tages af hensyn til forsikringen. Husk altid at anmelde tandskader til forsikrings-selskabet.

Klik her for at finde din tandlægevagt

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Hvad du selv kan gøre

Den mindste skade består i let blødning fra tandkødet. I det tilfælde er der ingen grund til bekymring eller særlig behandling. En eventuel blødning kan stoppes med isterninger som barnet skal sutte på.
Løse tænder skal der heller ikke gøres noget ved.

Kontakt lægen i morgen

Løse og ømme tænder. Udslåede mælketænder (kan ikke sættes på plads). Skader på mælketænder. Blivende tænder, hvor der kun er slået en lille flis af. Hvis tanden efter nogen tid bliver misfarvet.

Kontakt lægen med det samme

Ring til tandlæge eller skadestue
Hvis barnet har fået slået en af de blivende tænder ud. En tabt tand kan sættes på plads igen. To forhold er afgørende for et godt resultat. For det første skal tanden sættes på plads inden for 1½ - 1 time efter ulykken. For det andet må tanden ikke udtørre. Du kan hindre tanden i at udtørre, ved at opbevare den i gaze vædet med fysiologisk (let saltet vand) saltvand. Hvis du ikke har fysiologisk saltvand kan tanden opbevares i mundhulen bag underlæben.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region