Udarbejdet af:

Antibiotika

Antibiotika anvendes kun, hvis barnet har fået en infektion med bakterier. Sygdomme som halsbetændelse, mellemørebetændelse og lungebetændelse kan skyldes bakterier, men i de fleste tilfælde er det virus, der er på spil. Antibiotika virker ikke på infektioner med virus. Det kan være meget vanskeligt at afgøre, om en betændelse skyldes bakterier eller virus. Alle infektioner giver feber, men langt fra alle børn med feber har behov for antibiotika. Lægen kan undersøge dit barn og derved afgøre om der er brug for antibiotika.

Der findes mange forskellige slags antibiotika. Man taler om smalspektret og bredspektret antibiotika. Som en tommelfinger-regel starter lægen med at give smalspektret antibiotika - for eksempel penicillin. Langt de fleste infektioner hos børn kan helbredes med penicillin. Den vigtigste grund, til at lægen vælger penicillin, er frygt for, at bakterierne bliver modstandsdygtige. Nogle bakterier kan ændre sig under behandlingen og bliver derved modstandsdygtige overfor penicillin. I de tilfælde kan lægen skifte over til et mere bredspektret antibiotika.

Til de små børn vælges ofte penicillin mikstur. Det største problem med penicillin mikstur er, at det ikke smager særlig godt. For at maskere smagen af penicillin, kan du afkøle den eller blande den op med koncentreret saft eller juice i små mængder. Foreslå barnet, at holde sig for næsen, mens det tager miksturen, på den måde formindskes smagsindtrykket. Giv barnet noget at spise eller drikke bagefter. Hos de helt små børn kan du udnytte synkerefleksen ved at tømme miksturen så langt bagtil i barnets mund som muligt. Det kan gøres med en doseringssprøjte, som du får sammen med miksturen, eller som du kan købe på apoteket. Nogen børn foretrækker én slags mikstur - andre en anden slags mikstur. Det er derfor fornuftigt at starte med det billigste penicillin.
Miksturen skal rystes før brug og opbevares i køleskab.

Afhængig af hvilken infektion barnet skal behandles for, skal barnet tage penicillin i 7-10 dage. Det er vigtigt, at barnet tager penicillin i det antal dage, som lægen har ordineret. Mange børn bliver raske efter 2-3 dages behandling med penicillin, men hvis man ophører med behandling på det tidspunkt, er der risiko for, at sygdommen vender tilbage med fornyet kraft.

Læs videre om Binyrebarkhormon creme