Udarbejdet af:

4-14 år

Fra dit barn er 4 år, skal og kan det stort set spise som de voksne. Du skal dog være særlig opmærksom på kostens indhold af kalk, D-vitamin og jern, samt at begrænse fedt- og sukkerindtaget.

Det er vigtigt, at dit barn får kalk hver dag for at sikre en gode og stærke knogler. Børns knogler bliver opbygget indtil 25 års alderen. Mælkeprodukter er den bedste kilde til kalk. Sørg derfor for, at der indgår mælk, ost, ymer, yoghurt eller andre mælkeprodukter i dit barns kost - og husk at vælge magre udgaver, så dit barn undgår et unødigt højt indtag af mættet fedt. Et stort glas mælk, en skive ost og en portion yoghurt hver dag vil være nok til at dække dit barns behov. Men kalk findes også andre steder. Så hvis dit barn ikke kan lide mælkeprodukter, kan du i stedet servere spinat, grønkål eller kornprodukter.

D-vitamin er ligeså vigtig når det gælder opbygningen af børns knogler. D-vitamin øger nemlig optagelsen af kalk i kroppen fra maden. Dit barn kan få D-vitamin på to måder - enten når huden udsættes for sollys, eller gennem kosten hvor D-vitamin især findes i fede fisk. Sørg derfor for, at dit barn ikke sidder inde hele dagen, men kommer ud og får luft og sollys. Lav en ugentlig dag med fisk på menuen, og vælg fisk uden ben. På den måde får du nemmere dit barn med på ideen.

Børn har også brug for jern til at vokse og udvikle sig. Teenage piger har et øget behov for jern, fordi de mister jern under menstruationen. Kød, indmad, grønne grøntsager, bælgfrugter og tørret frugt indeholder meget jern. Vær opmærksom på, at det, dit barn drikker, har betydning for optagelsen af jern. Frisk frugt, juice og grøntsager øger optagelsen, mens mælk, kaffe og te nedsætter den. For eksempel fordobles optagelsen af jern ved at drikke et glas appelsinjuice til maden, medens den halveres ved at drikke et glas mælk.

Kosten bør højst indeholde 30 % fedt. Det er vigtigt at skære ned på det mættede fedt som du finder i kød, ost og mælk. Der er mange gram fedt at spare, hvis du bevist går efter de magre produkter. Tilbyd barnet skummet- eller letmælk, vælg ost 10 eller 20 % og køb kød med højst 10 % fedt. Selvom du skal spare på fedtet, er der ingen grund til at blive fanatisk. Kroppen har brug for fedt for at kunne fungere. Vælg det gode fedt - det umættede - som findes i nødder, avokado, oliven, olier og fisk.

Børn bør ikke spise mere sukker end det, der svarer til 10 % af hele dagens energiindtag (kalorier). For et treårs barn betyder det 30 gram sukker dagligt, for et seksårs barn 40 gram og for en 13-årig 50 gram. Til sammenligning får dit barn 50 gram sukker hvis det drikker ½ liter sodavand. Det kan derfor være en god ide at lave faste regler om, hvornår der må spises og drikkes søde sager.

Læs videre om Det syge barns kost