Udarbejdet af:

Diaré og opkastning

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Feber, diaré og opkastninger er tegn på en mave-tarm-infektion. Giv barnet rigelig væske med salt og sukker samt mælkesyrebakterier. Hvis dit barn er sløvt og ikke vil drikke, skal du ringe til lægen med det samme.

Med diaré menes mange og tynde afføringer. Opkastninger og diaré skyldes oftest en mave-tarm-infektion med virus eller bakterie. I forbindelse med opkastninger og diaré kommer der tilbagevendende også kaldet turevise smerter i maven og feber omkring 38-39°C.

De fleste tilfælde bedres i løbet af et par dage og forsvinder efter 5-6 dage. Alvorlige mave-tarm-infektioner med for eksempel bakterien Salmonella viser sig ved hyppige, blodige tynde afføringer, høj temperatur og ved at barnet er påvirket (ligger helt stille i sengen, vil ikke høre historie eller lege).

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Skyldes som oftest mave-tarm-infektioner, hvor virus eller bakterier findes i afføringen. Smitten kan spredes fra afføringen til hænderne og derefter til munden, legetøj eller madvarer.

Forældre skal altid vaske hænder efter kontakt med barnet for at undgå at sprede smitten til sig selv eller familien. Barnets hænder skal også vaskes.

Daginstitution:
Barnet holdes hjemme indtil afføringen og temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræver særlig pasning.

Medicin

Et barn med diare og/eller opkastninger har brug for både væske og salte. Giv derfor barnet rigeligt at drikke. Der findes et produkt (Floridral), der indeholder en kombination af sukker, salte og mælkesyrebakterier, der styrker den sunde og naturlige bakterieflora i tarmen. Det har vist sig, at mælkesyrebakterierne afkorter perioden med tynde afføringer. Midlet kan købes i håndkøb på apoteket. 


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Giv barnet rigeligt at drikke f.eks. vand blandet med juice, kamillete med sukker eller sød saftevand. Det gør ikke så meget, at barnet ikke spiser noget mad, blot det får rigeligt at drikke. Tilbyd barnet forskellige slags drikke. I starten tilbydes barnet små mængder væske hyppigt. Undgå grov og fiberholdig kost så længe afføringen er tynd - det irriterer blot tarmen, så diareen fortsætter. I øvrigt må barnet spise, hvad det har lyst til.

Her kan du læse mere om kost til børn med diaré og opkastning.

Der er ingen grund til at behandle med antibiotika, eller midler der stopper afføringen - det vil blot forværre tilstanden.

Kontakt lægen i morgen

Hvis diaréen varer mere end 2 døgn og barnet ikke vil drikke. Hvis der har været over 10 opkastninger og samtidig diaré det foregående døgn, og barnet er under 2 år. Hvis der er blod i afføringen.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet har vedvarende mavesmerter. Hvis barnet er sløvt (kun vil ligge i sengen og ikke vil lege), hverken drikker eller tisser, eller det reagerer med irritation overfor lys og lyd.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region