Udarbejdet af:

9-12 mdr

Nu er overgangsperioden slut og barnet har stiftet bekendtskab med flere forskellige levnedsmidler. Barnet kan nu spise af den øvrige families mad, hvor smag og konsistens er tillempet barnet. Sødmælk bliver efterhånden den dominerende mælketype.

Det tilstræbes at give tre hovedmåltider og to mellemmåltider. Mellemmåltiderne bør sammensættes og betragtes som supplement til hovedmåltiderne.

Det enkelte måltid bør være sammensat af flere forskellige produkter i stedet for meget af det enkelte. Mælk og anden væske gives af kop. Barnet kan stadig få bryst og det er så længe, at det ikke forstyrrer barnets lyst til at spise rigtig mad. Kartofler, grøntsager og frugt skæres i mindre stykker. Grøntsager kan være rå. Kødet skal stadig være hakket eller findelt. Brød skæres ud i små mundrette stykker, men når barnet kan bide serveres små snitter. Fingermad er populært og bør indgå ved alle måltider, så barnet får mulighed for rigtig at spise med de andre.

Man bør undlade nødder, peanuts og lignende, da de let fejlsynkes. Æg kan gives som hårdkogt æg på rugbrød. Men på grund af smittefaren for Salmonella gennem æg, bør æg i det første leveår ikke serveres i rå form, som blødkogt æg, røræg eller omelet.

Læs videre om Kost og vitaminer 1-3 år